Απολογισμός Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2023

Το Δίκτυο σε αριθμούς το 2023
Εισαγωγή

Το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη ποικίλες στιγμές και δράσεις. Μέσα σε ένα χρόνο, με επαγγελματισμό, δημιουργικότητα και επιμονή χωρέσαμε από απαιτητικές υπηρεσίες υποστήριξης σε ευάλωτα παιδιά, μέχρι ταξίδια και παιδαγωγικές επισκέψεις σε αμέτρητα σχολεία. Από παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε παιδιά και επαγγελματίες που ασχολούνται με το παιδί, μέχρι παραγωγές βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων! Κι όλα αυτά, πάντα, για τα δικαιώματα των παιδιών. 

Γιατί αυτό είναι το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο): Ένα σωματείο μη κερδοσκοπικό που, δίνοντας ενεργό ρόλο στα ίδια τα παιδιά, στόχο έχει  την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και τη δημιουργία και διάδοση μιας κουλτούρας σεβασμού αυτών των δικαιωμάτων. 

Και αυτοί είναι οι πυλώνες της δράσης του Δικτύου:  

  1. Υποστήριξη, ενημέρωση, ενδυνάμωση παιδιών, εφήβων και νέων σε 2 βασικούς χώρους δημιουργικής απασχόλησης: Εργαστήρι Πολιτισμού (για παιδιά 5 έως 12 ετών) & Εφηβικό Δίκτυο (έφηβοι και νέοι). Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου έχει τιμηθεί δυο φορές (2015 & 2022 με το Βραβείο του ελληνικού τμήματος της International Board on Books for Young People [ΙΒΒΥ]) 
  2. Εκπαιδευτικά προγράμματα (εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής [ΙΕΠ]) σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) σε θεματικές όπως: δικαιώματα του παιδιού/ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες, κοινωνικά ζητήματα κλπ. 
  3. Εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε παιδαγωγικά εργαλεία και μεθοδολογίες με σκοπό την υποστήριξη και προστασία των παιδιών και την καλλιέργεια σεβασμού των δικαιωμάτων τους. 
  4. Προστασία και ένταξη ασυνόδευτων ανήλικων (1. Ιnfo desk & Κινητή Μονάδα εντοπισμού ευάλωτων παιδιών 2. Urban Safe Space for Minors). Αποτελεί ως σήμερα κύριο συνεργάτη του Εθνικού Μηχανισμού για τον εντοπισμό και προστασία ασυνόδευτων παιδιών σε επισφαλείς συνθήκες. Το εν λόγω πρόγραμμα έλαβε το δεύτερο Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης του Εγκλήματος (ECPA)
  5. Συνηγορία για το παιδί και την εφαρμογή των δικαιωμάτων του. 

Στις γραμμές που ακολουθούν και με βάση τους προαναφερόμενους πυλώνες αναλύονται όλα όσα έγιναν στη διάρκεια του 2023, τα οποία δεν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί χωρίς την ουσιαστική συμβολή των εργαζομένων, των εθελοντών αλλά και των δωρητών του Δικτύου. 

  • Δημιουργήσαμε το «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!» (Εκδόσεις Μικρή Σελήνη), το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο γνώσης για τα δικαιώματα του παιδιού σε κείμενα  (Φεβρουάριος 2023). Πάρτε μια γεύση από την παρουσίαση στο χώρο της Ατράκτου. 
  • Διοργανώσαμε ένα διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Προσδοκώ – Επιθυμώ», για τα έμφυλα στερεότυπα, εμπνευσμένο από τις δημιουργίες της εικαστικού Ντανιέλας Σταματιάδη στις 13 και 14 Μαΐου 2023.  
  • Η καμπάνια μας «Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν τα δικαιώματά μας;» ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή Φόρουμ συζήτησης στο Goethe Institut Athen . συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών με διακεκριμένους προσκεκλημένους  (Νοέμβριος 2023).  
  • Δώσαμε το όνομα “Μυρσίνη Ζορμπά” στην Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη μας ως φόρο τιμής στην ιδρύτρια του Δικτύου (Απρίλιος 2023). 
  • Τα παιδιά του Δικτύου υποδέχτηκαν στο Εφηβικό Δίκτυο τους υποψηφίους δημάρχους  για τον Δήμο Αθηναίων και τους έθεσαν τις ερωτήσεις τους σε  ένα διαφορετικό debate. (Σεπτέμβριος 2023) 
  •  Διοργανώσαμε ένα διήμερο Φεστιβάλ (21 και 22 Οκτωβρίου 2023) αφιερωμένο στην τέχνη του θεάτρου και τους/τις έφηβους/ες διακριθέντες του διαγωνισμού συγγραφής μονόπρακτου σχετικού με την αρχή της ισότητας των παιδιών. Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματός μας “Acting for children’s rights”| Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο  (Οκτώβριος 2023).  
  • Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και την οργάνωση ΑΛΜΑ ΑΜΕΑ συνεισέφεραν, με στοιχεία από τη δράση τους στο πεδίο, στην Ετήσια έκθεση του Eurochild για τα Παιδιά σε Ανάγκη στην Ευρώπη.   Μπορείτε να βρείτε την πλήρη έκθεση του Eurochild εδώ (για την Ελλάδα δείτε στην σελίδα 64) 
  • Τα “Αποδημητικά Πουλιά” κελάηδησαν  πορτογαλικά! Η πορτογαλική κρατική τηλεόραση RTP επισκέφτηκε την εφημερίδα μας το Σεπτέμβριο του 2023 στο Εφηβικό Δίκτυο και συνομίλησε με τη συντακτική ομάδα της, που αποτελείται από έφηβους/ες και νέους/ες. Δείτε εδώ τη συνέντευξη (10:35- 12:20) 
  • Το πρόγραμμα του Εθνικού Μηχανισμού για τον εντοπισμό και προστασία ασυνόδευτων παιδιών σε επισφαλείς συνθήκες, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες μας Ιnfo Desk και Κινητή Μονάδα εντοπισμού ευάλωτων παιδιών, βραβεύτηκε στη Βαλένθια όπου έλαβε το δεύτερο Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης του Εγκλήματος (ECPA). (Δεκέμβριος 2023.    
  • Η Μονάδα Παιδικής Προστασίας του Δικτύου (Child Protection Unit) ανταποκρίθηκε άμεσα μετά το θλιβερό ναυάγιο της Πύλου προσφέροντας βοήθεια στα παιδιά πρόσφυγες που διασώθηκαν.  
  • Παιδιά του Εφηβικού μας Δικτύου (σε συνεργασία με Λίνα Ιωαννίδου και την Χρυσούλα Δρατζίδου) δημιούργησαν το εικαστικό έργο “Empathy” που κόσμησε την κεντρική είσοδο TAF Art Foundation στo πλαίσιo του Refugee Week Greece από 19 έως 25 Ιουνίου 2023. 
  • Συνεχίζουμε και αυτή τη χρονιά τη συνεργασία μας τον οργανισμό Respect for Greece τόσο στο Εργαστήρι Πολιτισμού όσο και στο Εφηβικό Δίκτυο. 

Υποστήριξη, ενημέρωση, ενδυνάμωση παιδιών, εφήβων και νέων

  • Εργαστήρι Πολιτισμού

Το Εργαστήρι Πολιτισμού βρίσκεται στην Αλκαμένους 11β, στο Σταθμό Λαρίσης και υλοποιεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα δράσεων. Εκεί λειτουργεί και η Παιδική Βιβλιοθήκη “Μυρσίνη Ζορμπά” με δράσεις φιλαναγνωσίας για όλα τα παιδιά. 

Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους – ΤΕΒΑ   

Στο πλαίσιο του προγράμματος και με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά και δημιουργικά εργαστήρια, επιμορφωτικά σεμινάρια, καθώς και συνεδρίες ψυχολογικής/κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής για άπορα παιδιά και τις οικογένειές τους . Κατά τη διάρκεια του προγράμματος 275 παιδιά από 152 οικογένειες συμμετείχαν στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο καθημερινό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Πολιτισμού. Επίσης, έγιναν 582 συνεδρίες ατομικής και ομαδικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, 708 συναντήσεις ατομικής και ομαδικής μαθησιακής υποστήριξης, 323 δημιουργικά εργαστήρια/ομάδες, 40 εκδηλώσεις/επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε πολιτιστικούς χώρους με τα παιδιά και τις οικογένειές τους. 

Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν τις Τέχνες: π.χ Θεατρικό Παιχνίδι, Εικαστικά, Κουκλοθέατρο, Μουσικοκινητική Αγωγή, Ζωγραφική, Χορός και Αυτοσχεδιαστική Κίνηση, Κεραμική, Κατασκευές ή και προέρχονταν από συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα όπως αυτό των Πειραμάτων και Φυσικών εννοιών (Φυσική) κ.α. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια Αθλητικών και Κινητικών δραστηριοτήτων, Σχεδίου Μόδας, Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών, Φιλαναγνωσίας, Επιτραπέζιων Παιχνιδιών, Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής, Ραπτικής, όπως επίσης έγιναν προβολές ταινιών. 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιλάμβαναν μαθησιακή υποστήριξη, σχολική ετοιμότητα και διδασκαλία ξένης γλώσσας (αγγλικά). 

Πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια δημιουργικής γραφής, βιβλιοθηκονομίας, δημοσιογραφίας, φωτογραφίας, φυσικής και περιβάλλοντος, κατασκευής χιουμοριστικών ιστοριών- stand up comedy, Θεατροπαιδαγωγικά σεμινάρια για τις τεχνικές του Θεάτρου, σεμινάρια για την έννοια και την ανάπτυξη της ιδιότητας του πολίτη, σεμινάρια Νομικής- έννοιες του Δικαίου, σεμινάρια επιμόρφωσης για την συμπλήρωση βιογραφικού σημειώματος, σεμινάρια διαχείρισης καταστάσεων (προσαρμογή στο σχολείο), σεμινάριο για την έννοια της συναίνεσης, σεμινάριο για την πρόληψη ενάντια στις εξαρτήσεις, σχετικά με την ασφαλή χρήση και την προστασία από τους κινδύνους του Διαδικτύου, 1 βιωματικό σεμινάριο για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων με θεματική «Γυναίκες σε επαγγέλματα STEM», 1 Βιωματικό σεμινάριο για τις έννοιες των Φυσικών Επιστημών στην καθημερινότητά μας, 1 ενημερωτικό σεμινάριο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. 

Τέλος, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Ακρόπολης και στο Χριστιανικό και Βυζαντινό μουσείο και συμμετείχαν σε επίσκεψη και ξενάγηση στο κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών ‘’Αρχέλων’’.  

Πλανόδια Βιβλιοθήκη 

Η κινητή βιβλιοθήκη μας, που επισκέπτεται ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όπου υπάρχουν παιδιά, για να τα φέρει σε επαφή με βιβλία και ποικίλες δράσεις με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ευαισθητοποίηση πάνω στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, το 2023 περιηγήθηκε στην Αττική αλλά και ταξίδεψε στη Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κύθηρα, Ζάκυνθο, Ναύπλιο και Κέα. Επισκέφτηκε 129 σχολεία και 6281 παιδιά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά της.  

  • Εφηβικό Δίκτυο

Το Εφηβικό Δίκτυο βρίσκεται στη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως 189, Κολωνός, και υλοποιεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα με πολλές δράσεις για τα έφηβα και νέα άτομα.  

Νέοι Δημοσιογράφοι (Εφημερίδα Αποδημητικά Πουλιά) 

Το Δίκτυο συνέχισε για ακόμη μία χρονιά το εμβληματικό του πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι, που απευθύνεται σε έφηβους και νέους 13-24 ετών. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκδόθηκαν δύο τεύχη της εφημερίδας Αποδημητικά Πουλιά (26ο τεύχος με τίτλο ‘’Η πατρίδα μας είναι ο άνθρωπος’’ και 27ο με τίτλο ‘’Για τ’ άνθη πάλεψε, που σβήνουν’’) και κυκλοφόρησαν ως ένθετο στην Εφημερίδα των Συντακτών ενώ επιπλέον 55 άρθρα αλλά και podcasts δημοσιεύτηκαν στην online εκδοχή της εφημερίδας στην ιστοσελίδα www.migratorybirds.gr. 

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια με επαγγελματίες με θέμα τα Podcasts, τη φωτογραφία και τη βιντεογραφία-ντοκιμαντέρ.  

Στις δράσεις του προγράμματος συμμετείχαν 153 έφηβα και νέα άτομα (πρόσφυγες, μετανάστες και εγχώριος πληθυσμός). Τη σταθερή συντακτική ομάδα των Αποδημητικών Πουλιών αποτέλεσαν 49 πρόσφυγες και  μετανάστες και 28 Έλληνες (κοινότητες υποδοχής), ενώ συνολικά στις συντακτικές συναντήσεις έλαβαν μέρος 72 πρόσφυγες και 29 άτομα από τις κοινότητες υποδοχής και στα εργαστήρια 108 πρόσφυγες και 49 άτομα από τις κοινότητες υποδοχής. Στους 3 κύκλους εργαστηρίων συμμετείχαν 38 έφηβοι και νέοι ενώ τους 7 χώρους ενδιαφέροντος επισκέφτηκαν 52 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. 

Art is our voice 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Εφηβικό Δίκτυο σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό τέχνης, Κορίνα Κοτσίρη και την Ομάδα Synthesis 748 και συμμετείχαν 89 έφηβοι/ες. 

Σκοπός ήταν η ενεργοποίηση των εφήβων στην προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων τους, όπως αυτά ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μέσω της παράλληλης μύησής τους σε διάφορες μορφές τέχνης.   

Με άξονα το άρθρο 12 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι έφηβοι/ες ανακάλυψαν νέους μηχανισμούς έκφρασης και τρόπους αποσυμφόρησης των σκέψεών τους και ήρθαν σε επαφή με διαφορετικές μορφές τέχνης. Συγκεκριμένα βίωσαν το δικαίωμα στην ελεύθερη γνώμη και έκφραση μέσα από την κίνηση και τη ζωγραφική, την «τέχνη του δρόμου», τη δημιουργική γραφή, το θέατρο και το λεκτικό σύμπαν του Σάμουελ Μπέκετ, καθώς και την τέχνη του Body Music. Δείτε εδώ τα βίντεο που δημουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Η ζωή χωρίς πλαστικά είναι δικαίωμα των παιδιών 

Στόχος του προγράμματος ήταν τα παιδιά να ενημερωθούν, να συνειδητοποιήσουν και να δράσουν ενάντια στην πλαστική ρύπανση. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες,  βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια, συζητήσεις με ειδικούς, επισκέψεις σε χώρους που σχετίζονται άμεσα με την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και συμμετοχή σε σχετικές δράσεις, τα παιδιά αξιοποίησαν την κριτική τους σκέψη, αντιλήφθηκαν τη σημασία της συμβολής τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις με σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος στη διαβίωσή τους σε ένα καθαρό περιβάλλον.  

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 11 σχολεία εντός κι εκτός Αττικής αλλά και στο Εφηβικό Δίκτυο. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 52 εκπαιδευτικές δράσεις/εργαστήρια στις οποίες συμμετείχαν 903 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών αλλά και έφηβοι/ες-νέοι/ες 13-24 ετών.   

Δείτε εδώ τα βίντεο που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. 

STEM Χωρίς Σήμανση 

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενημέρωση των παιδιών και η ανάδειξη στα μάτια τους, γυναικών-προτύπων (role models) που δραστηριοποιούνται στα πεδία STEM. Μέσα από τις δράσεις και τις συζητήσεις των παιδιών με τις γυναίκες-επαγγελματίες επιδιώχθηκε η άμβλυνση των έμφυλων στερεοτύπων και η ενθάρρυνση ειδικά νέων κοριτσιών να ακολουθήσουν σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο του STEM.  

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια ως εκπαιδευτικό υλικό ολιγόλεπτα βίντεο με γυναίκες-πρότυπα, όπως η Εριέττα Τοσίδου, Πηνελόπη Παγώνη, Χριστίνα Δάλλα και Μαριάνθη Λιάπη, που διαπρέπουν στον επαγγελματικό τους χώρο. Μέσα από αυτά τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία τους, τα επιτεύγματά τους καθώς και τις δυσκολίες και προκλήσεις που συνάντησαν και συναντούν.  

Επιπλέον, στο ίδιο πλαίσιο, παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, συνομίλησαν διαδικτυακά με την ομάδα των Tech Girls 2022 (Ναϊρί-Ίρις Βακιρτζιάν, Στεφανία Σπάχου και Ευτυχία Παρόλα).  

Συνολικά, υλοποιήθηκαν 30 εκπαιδευτικές δράσεις σε παιδιά ηλικίας 8-13 ετών στις οποίες συμμετείχαν 708 παιδιά. Τα Δημοτικά Σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν 13.  

Επιπλέον, μία  ειδικά διαμορφωμένη εκδοχή του προγράμματος υλοποιήθηκε σε 4 διαφορετικά νηπιαγωγεία. Συνολικά υλοποιήθηκαν 8 δράσεις σε νηπιαγωγεία, στις οποίες συμμετείχαν 123 παιδιά προσχολικής ηλικίας. 

Δείτε εδώ τα βίντεο που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. 

Το σχετικό με το πρόγραμμα εγχειρίδιο που δημιουργήθηκε, απεστάλη σε 407 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και 11 δευτεροβάθμιας.  

Acting for children’s rights! Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο  

Σκοπός του προγράμματος «Acting for children’s rights! Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο» ήταν έφηβοι και έφηβες να ενθαρρυνθούν να εντρυφήσουν και να προβληματιστούν σχετικά με τα δικαιώματά τους δημιουργώντας ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο με θέμα το άρ.2 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΣτΔΠ) [δικαίωμα προστασίας ενάντια στις διακρίσεις].   

Το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε εφήβους/ες (13 έως 18 ετών) από όλη την επικράτεια και πλαισιώθηκε με βιωματικά εργαστήρια θεατρικής γραφής. Περιελάμβανε διαγωνιστικό μέρος (συγγραφή μονόπρακτου-επιλογή 10 επικρατέστερων από ειδική επιτροπή – παρουσίασή τους ως θεατρικά αναλόγια από φοιτητές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Νέο Ελληνικό Θέατρο – βιντεοσκόπηση/ανάρτηση των αναλογίων στο κανάλι Υoutube του Δικτύου – ψηφοφορία από το κοινό για τελική διάκριση 2 έργων [1 γυμνασίου-1 λυκείου])  και διοργάνωση εορταστικού Φεστιβάλ (με παραστάσεις των δύο διακριθέντων έργων,  συζητήσεις, και θεατρικά εργαστήρια). 

 Το Acting for children’s rights! επέδειξε τη δυναμική του με:   

  • 106 υποβολές έργων από εφήβους μαθητές εκ των οποίων 64 συμμετοχές στην κατηγορία του Γυμνασίου (ηλικίες 12-15 ετών) και 42 στην κατηγορία του Λυκείου (ηλικίες 15-18 ετών)   
  • Συμμετοχή 206 μαθητών με ατομική ή ομαδική υποβολή έργου.   
  • Συμμετοχή τουλάχιστον 125 εκπαιδευτικών στα διαδικτυακά και δια ζώσης εργαστήρια θεατρικής γραφής που υλοποιήθηκαν από το Δίκτυο στο πλαίσιο του προγράμματος. Συμμετοχή 65 σχολείων (είτε στο πλαίσιο ομαδικών είτε ατομικών συμμετοχών).  
  • Δραστηριοποίηση και υποβολή συμμετοχών από μαθητές και σχολεία σε 19 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας κατά το πρώτο, πιλοτικό έτος λειτουργίας του διαγωνισμού: Αργολίδα, Αρκαδία, Αττική, Έβρος, Εύβοια, Ηλεία, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κως, Λάρισα, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πιερία, Σποράδες, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φωκίδα και Χανιά.  
  • Συμμετοχή 3000 ανθρώπων στην ανοιχτή ψηφοφορία των 10 επικρατέστερων έργων.  

(Το πλήρες πρόγραμμα Acting for Children’s Rights! θα το  βρείτε εδώ, ενώ τις παραστάσεις & τα αναλόγια μπορείτε να τα παρακολουθήσετε εδώ.) 

Δικαιώματα Παρακαλώ; 

Με εφαλτήριο το Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης” η ομάδα των παιδαγωγών μας σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές τάξεις νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου (ηλικίες 4-14 ετών) με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση πάνω στα δικαιώματα του παιδιού. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε ήταν βιωματική και ολιστική και αξιοποίησε ως εκπαιδευτικά εργαλεία το βιβλίο, τη μουσική, το ελεύθερο παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο, την εικαστική δημιουργία, τις νέες τεχνολογίες καθώς και τεχνικές εκπαιδευτικού θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού. Στόχος των προγραμμάτων ήταν, μέσω της ελεύθερης έκφρασής τους, τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα Δικαιώματά τους καθώς και να ενδυναμωθούν προκειμένου να είναι σε θέση να τα προασπίσουν και να τα διεκδικήσουν.  

Συνολικά υλοποιήθηκαν 60 εκπαιδευτικά προγράμματα σε 12 σχολικά τμήματα. Από τα προγράμματα αυτά: • 32 εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιήθηκαν με τμήματα Δημοτικών Σχολείων • 17 εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιήθηκαν με τμήματα Νηπιαγωγείων • 11 εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιήθηκαν με τμήματα Α’ & Β’ Γυμνασίου. Στις εκπαιδευτικές μας δράσεις συμμετείχαν 1.111 μαθητές/τριες και 109 συνοδοί εκπαιδευτικοί.  

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 

Rights Hero

Θα κατάφερνες να κερδίσεις σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με ήρωα τα Δικαιώματα σου; 

Ένα βιντεοπαιχνίδι για τα δικαιώματα του παιδιού βασισμένο σε ιδέες των ίδιων των παιδιών!  Σε 5 γλώσσες, με 4 πίστες και 8 διαφορετικά σενάρια. 

Tο Δίκτυο υλοποίησε την ιδέα για το βιντεοπαιχνίδι μέσα από το πρόγραμμα Rights Hero (Erasmus+ KA220-SCH – Cooperation partnerships in school education, μέσω του εθνικού φορέα ΙΚΥ). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν, μαζί με το Δίκτυο, το 49o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, η Action Synergy και η ΩΜΕΓΑ TECHNOLOGY (Ελλάδα), η Crossing Borders (Δανία), η CISS( Ιταλία) και η ASOCIATIA GEYC (Ρουμανία). 

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) πάνω στη χρήση του ηλεκτρονικού παιχνιδιού και εργαστήρια ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα που αφορούν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.   

Στην Ελλάδα συνολικά συμμετείχαν 325 εκπαιδευτικοί. Ενδεικτικά οι συμμετέχοντες ήταν από την Αττική, Ξάνθη, Σαντορίνη, Σέριφο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χίο, Λέσβο, Ιωάννινα, Βέροια, Πάτρα, Ηράκλειο, Κομοτηνή.  Το πρόγραμμα υλοποίησαν 43 εκπαιδευτικοί σε σχολεία με 816 μαθητές χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό παιχνίδι.  

Για να κατεβάσετε το παιχνίδι, πρέπει να επισκεφθείτε τον ακόλουθο ιστότοπο για MacBooks και τον ακόλουθο ιστότοπο για Windows ενώ οδηγίες και εκπαιδευτικές δράσεις θα βρείτε στο εγχειρίδιο του προγράμματος εδώ.  

CityZenShip 4   

Για 4η συνεχόμενη χρονιά συνεχίστηκε το πρόγραμμα Erasmus+ “CityZenShip 4” που σκοπό έχει να φέρει σε επαφή με το θέατρο και τον πολιτισμό έφηβους/ες με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Τη χρονιά αυτή, στο Εφηβικό μας Δίκτυο, στο πλαίσο του προγράμματος  φιλοξενήσαμε  για 10 ημέρες την κολεκτίβα «Je Pars A Zart» από το Μονπελιέ της Γαλλίας.  Μετά από αμέτρητες πρόβες, πολλές εκδρομές, παιχνίδια και εμπειρίες,  έφηβοι/ες του Δικτύου σε συνεργασία με την γαλλική ομάδα εφήβων, σχεδίασαν και παρουσίασαν από κοινού μία παράσταση σατυρικού περιεχομένου. Επιπλέον, η κάθε ομάδα ανέβασε και μια δική της παράσταση  με τον κοινό τίτλο “Τις Ιστορίες μας”.  

Little philosophers    

Το Δίκτυο υλοποίησε το πρόγραμμα Little Philosophers (Erasmus+, KA220-SCH-FEE6EC2B), στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε σειρά βιωματικών εργαστηρίων με παιδιά ηλικίας 10-14 ετών με σκοπό την εξοικείωση με τη φιλοσοφική γνώση και τη φιλοσοφική αναζήτηση. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά ανέπτυξαν δημιουργική αλλά και κριτική σκέψη και ανακάλυψαν τα φιλοσοφικά πεδία της μεταφυσικής, της επιστημολογίας, της αισθητικής και της ηθικής. Υλοποιήθηκαν 5 εργαστήρια συνολικά (με τη συμμετοχή της Ελληνογαλλικής σχολής ‘’Άγιος Παύλος’’) και συμμετείχαν 96 παιδιά και 4 εκπαιδευτικοί. 

Songs for Change

Συνεχίστηκε και το 2023 το πρόγραμμα Songs for Change (Erasmus+), το οποίο προωθεί τις ευρωπαϊκές αξίες με βασικό όχημα την μουσική και απευθύνεται σε έφηβους/ες και νέους/ες 16-28 ετών. To Δίκτυο συμμετέχει μαζί με τις οργανώσεις: YEPP Europe (Γερμανία), Associazione di Promozione Sociale YEPP Italia (Ιταλία), Zdruzenie PRE LEPSI ZIVOT (Σλοβακία), OUT OF THE BOX INTERNATIONAL (Βέλγιο) και Het Wilde Westen (Ολλανδία). 

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι 20 συμμετέχοντες/ουσες, με έμπνευση τις ευρωπαϊκές αξίες και λαμβάνοντας τα κατάλληλα εργαλεία, δημιουργούν τους δικούς τους στίχους, μουσική, τραγούδι αλλά και video clip. Τα παιδιά του Δικτύου, μετά από μια σειρά εργαστηρίων δημιούργησαν το τραγούδι “Stay Unique” ενώ ταξίδεψαν στην Ουτρέχτη όπου συνάντησαν και δημιούργησαν τραγούδια και βίντεο κλιπ σε συνεργασία με νέους από την Ολλανδία, την Σλοβακία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Τα τραγούδια αυτά παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό Φεστιβάλ τον Δεκέμβριο 2023 και βρίσκονται αναρτημένα στο κανάλι του youtube του Δικτύου.       

EFIVOS in Europe 

Το πρόγραμμα EFIVOS ΙΙ βασίστηκε και αποτελεί συνέχεια του EFIVOS, στο οποίο έφηβοι/ες και νέοι/ες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ανέπτυξαν δημοσιογραφικές δεξιότητες και γνώσεις και δημιούργησαν το δικό τους περιεχόμενο στα media 

Στο EFIVOS ΙΙ οι συμμετέχοντες/ουσες λαμβάνουν μέρος σε δράσεις, εργαστήρια και εκπαιδεύσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τη λειτουργία της και το μέλλον της https://efivosineurope.eu/. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται, μαζί με την Ελλάδα στην Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Δανία. Σε κάθε ένα από τα παραπάνω κράτη, οι ομάδες νέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (108 στην Ελλάδα, 987 συνολικά στις υπόλοιπες έξι χώρες) εκπαιδεύονται στη συγγραφή άρθρων και στην παραγωγή podcast που θέμα τους έχουν την ΕΕ, ενώ, με αφορμή και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024, διοργανώνονται σχετικά εργαστήρια σε σχολεία, συζητήσεις με υποψηφίους ευρωβουλευτές αλλά και ένα διαδικτυακό διακρατικό συνέδριο νέων.   

Τελικός στόχος του προγράμματος είναι οι έφηβοι/ες και νέοι/ες να αποκτήσουν γνώση για την ΕΕ αλλά και φωνή στο δημόσιο πολιτικό λόγο και να συμμετέχουν πλήρως στις δημοκρατικές διαδικασίες.   

Προστασία και ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων

  • CPU Child Protection Unit (Μονάδα Παιδικής Προστασίας)  

Η Μονάδα Παιδικής Προστασίας του Δικτύου (Info Desk και Mobile Unit) λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία διαμένουν είτε σε συνθήκες πλήρους αστεγίας είτε σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι: 

  1. Ο εντοπισμός ασυνόδευτων παιδιών που διαβιούν σε καθεστώς αστεγίας ή επισφάλειας. 
  2. Η αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντός τους (BIA) & η παραπομπή στέγασης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. 
  3. Η συνοδεία και υποστήριξη  ασυνόδευτων παιδιών κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης σε Α.Τ αναφοράς. 
  4. Η υποστήριξη κατά την διαδικασία διακρίβωσης ανηλικότητας. 

 Αποτελείται από: 

  • Case workers (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Επιστήμονες),  
  • Δικηγόρους,  
  • Διερμηνείς – Διαπολιτισμικούς μεσολαβητές (Αραβικά, Φαρσί, Ουρντού, Κούρδικα), 
  • Οδηγούς,

οι οποίοι εργάζονται για την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων παιδιών.    

Το 2023 σε νούμερα: 

  • Το Info Desk υποστήριξε 427 ασυνόδευτα παιδιά, 14 από τα οποία υποστηρίχθηκαν στην διαδικασία διακρίβωσης ανηλικότητας. Από αυτά στεγάστηκαν τα 283 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ όσα δεν επιθυμούσαν να στεγαστούν παραπέμφθηκαν στο “Protection for all minors”. 
  • Συμπληρώθηκε BIA για 390 παιδιά. 
  • Οι Κινητές Μονάδες μετέφεραν 763 παιδιά, ολοκληρώνοντας 896 συνοδείες και 21 εντοπισμούς ασυνόδευτων παιδιών. 
  • Από τα 763 ασυνόδευτα παιδιά που μετέφεραν οι Κινητές Μονάδες, τα 129 ασυνόδευτα παιδιά ήταν επιζώντες ναυαγίων, 17 εκ των οποίων ήταν από το ναυάγιο της Πύλου. 
  • Οι ομάδες έκαναν 7.860 λεπτά Street work, κατά την διάρκεια του οποίου εντοπίστηκαν 19 ασυνόδευτα παιδιά και ενημερώθηκαν 1.013 ενήλικες και 190 καταστήματα. 
  • Οι ομάδες παρακολούθησαν εντατική εκπαίδευση 40 ωρών σε Street work και outreach από την Dynamo International – Street Workers Network (DISWN) and Street work Training Institute (SwTI) 
  • Protection for all Minors  

Όπως και το CPU, το πρόγραμμα Protection for all Minors προσφέρει ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε ασυνόδευτους ανηλίκους και ανηλίκους που είναι χωρισμένοι από την οικογένειά τους (separated), οι οποίοι διαμένουν σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης στην Αττικής και δεν επιθυμούν να στεγαστούν σε δομές φιλοξενίας. Οι ανήλικοι εντοπίζονται από μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών,  οι οποίοι λειτουργούν ως Παραστάτες στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Aττικής και μέσω των παραπομπών του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους.  

Για τις ανάγκες του προγράμματος, έχει δημιουργηθεί ένας φιλικός προς το παιδί χώρος (Urban Safe Space), στο κέντρο της Αθήνας. Το 2023 εντοπίστηκαν 738 παιδιά εκ των οποίων 164 παιδιά εντοπίστηκαν μέσα από την καθημερινή παρουσία των Παραστατών στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Αττικής. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1302 ατομικές συνεδρίες και 304 παιδιά έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη από τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών οι οποίες είναι βασισμένες στις ατομικές ανάγκες του κάθε ανηλίκου. H δικηγόρος του προγράμματος παρείχε νομική συμβουλευτική και νομική υποστήριξη σχετικά με τη διαδικασία πλήρους καταγραφής του αιτήματος διεθνούς προστασίας σε 101 παιδιά, πραγματοποιώντας 407 ατομικές συναντήσεις και τη διαδικασία ανάληψης πραγματικής φροντίδας (των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν με συγγενείς) σε 9 παιδιά.  Οι Παραστάτες του προγράμματος ανέλαβαν 50 υποθέσεις ανηλίκων που ζουν στην επαρχία και σε συνεργασία με τους αρμόδιους Εισαγγελείς Ανηλίκων και την κοινωνική υπηρεσία του τόπου κατοικίας των παιδιών έκαναν πλήρη διερεύνηση των αναγκών τους.     

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος, το 2023 παρασχέθηκαν καθημερινά 233 πακέτα φαγητό, σνακ και άλλα απαραίτητα για τη διαβίωση είδη σε ωφελούμενα παιδιά.   

Συνηγορία και έρευνα

  • “Play Café Project: What would Froebelian play cafés look like?”   

Το 2023 το Δίκτυο συμμετείχε ως εταίρος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στο ερευνητικό έργο “Play Café Project: What would Froebelian play cafés look like?”. Στόχος του συγκεκριμένου έργου (που συνεχίζεται και το 2024) είναι η διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής των Φρεμπελιανών αρχών (μέθοδος Φρέμπελ) σε νέα περιβάλλοντα, όπως τα play café, που παρέχουν ευκαιρίες για μάθηση και εκπαίδευση υψηλής ποιότητας σε άτυπα περιβάλλοντα.   

Το “Play Café Project” έρχεται να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση των εμπειριών των παιδιών σε χώρους παιχνιδιού σε περιβάλλοντα μη τυπικής εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα το έργο, που υλοποιείται σε Σκωτία και Ελλάδα εξετάζει τις υφιστάμενες ευκαιρίες που έχουν παιδιά (από 0-8 ετών) για παιχνίδι σε κοινοτικούς και επιχειρηματικούς χώρους, καθώς και τις εμπειρίες των οικογενειών τους στους χώρους αυτούς. Εξετάζει επίσης τις εμπειρίες των επαγγελματιών που εργάζονται σε τέτοιους χώρους και τις θεωρητικές τους προσεγγίσεις.  Το έργο ανταποκρίνεται σε προτεραιότητες που προσδιορίζονται από τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους και συνδέονται με:

α) τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην πρόσβαση σε δημόσιους χώρους,

β) την έλλειψη ποιοτικών χώρων παιχνιδιού, ή κοινωνικών χώρων για οικογένειες.    

  • Δήμος Αθηναίων (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους)–> Εργαστήρι Πολιτισμού & Εφηβικό Δίκτυο  
  • Δήμος Ιλίου –> Δικαιώματα παρακαλώ;  
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( Erasmus+) –> Songs for Change, Citizenship 4, Little Philosophers, Languages of Welcome. A new generation for an inclusive Europe 
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή (CERV )–> Efivos II  
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Erasmus+  ΙΚΥ) –> Rights hero  
  • Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) –> Acting for Children’s Rights  
  • Τράπεζα Eurobank & Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση –> STEM Χωρίς Σήμανση 
  • Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (EEA and Norway Grants, EEA Grants Greece) –> Μονάδα Παιδικής Προστασίας (Child Protection Unit 
  • Υπουργείο Πολιτισμού –> Art is our Voice  
  • BeMed –> Η ζωή χωρίς πλαστικά είναι δικαίωμα των παιδιών  
  • Chandris Foundation –> βιβλίο “Έχω Δικαίωμα; Έχω Δικαίωμα!”  
  • Intersos  & IRC –> Protection for all minors 
  • Sani / Ikos Group –> Πλανόδια Βιβλιοθήκη  
  • UNHCR –> Νέοι Δημοσιογράφοι- Αποδημητικά Πουλιά  
  • University of Edinburgh, Froebel Trust –> Play Café Project   

Το 2023 το Δίκτυο είχε μία σειρά από δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινής γνώμης (ξεπέρασαν τις 25) με σημαντικότερες τις εξής:   

  • Συντάξαμε από κοινού με τις οργανώσεις Χαμόγελο του Παιδιού και ΑΛΜΑ ΑΜΕΑ την έκθεσην του Eurochild για την Ελλάδα για το έτος 2023 με τίτλο: «Δικαιώματα των Παιδιών: Υπάρχει πολιτική βούληση ή όχι;» και συναντηθήκαμε με το ελληνικό γραφείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συζήτηση των ζητημάτων και συμπερασμάτων της έκθεσης.   
  • Δημοσιεύσαμε το άρθρο «Ποια δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται στον πόλεμο και πως μιλάμε για τον πόλεμο σε αυτά» στο διαδικτυακό περιοδικό ΝουΠου ενώ παραχωρήσαμε συνέντευξη για το ίδιο θέμα στην εφημερίδα Ναυτεμπορική.   
  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού προχωρήσαμε στη σύνταξη άρθρου για την ιστορικότητα, την εφαρμογή, τους μηχανισμούς ελέγχου και τις διαπιστώσεις αυτών σχετικά με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.   
  • Συμμετέχουμε σε ομάδα εργασίας του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (European Union Agency for Asylum – EUAA), η οποία εκκίνησε την ανάπτυξη ενός πρακτικού εσωτερικού επιχειρησιακού οδηγού για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών ενώ υποβάλλαμε έκθεση και σχόλια στην ετήσια έκθεση της για το έτος 2022.   
  • Συμμετείχαμε στην ετήσια Έκθεση του Μηχανισμού Καταγραφής Ατύπων Αναγκαστικών Επιστροφών της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το έτος 2022 καθώς φερόμενα θύματα επαναπροωθήσεων είναι και παιδιά.   
  • Συμμετείχαμε με την ομιλία «Ακρίβεια, διατροφικές ανάγκες και συνθήκες διαβίωσης στην οικογένεια» στην ημερίδα με θέμα: «Κόστος ζωής, ακρίβεια, ανισότητα, φτώχεια», που διοργάνωσε το Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.     
  • Συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Συνηγορίας για τον τερματισμό της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών («ECLAG») στο διαδίκτυο. Το ECLAG είναι ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των παιδιών που αγωνίζονται για την προστασία των παιδιών από τη διαδικτυακή σεξουαλική βία και την κακοποίηση. Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς από κοινού αποστείλαμε επιστολές, κάναμε εκκλήσεις και πιέσαμε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο προτεινόμενος κανονισμός για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών καλύπτει όλες τις απειλές για τα παιδιά στο διαδίκτυο.   
  • Συμμετείχαμε και απευθύναμε χαιρετισμό στο 12ο Συνέδριο Platon School Model United Nations, των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνα με θέμα : «Φιλειρηνικότητα και Αδικία».    
  • Συμμετείχαμε με ομιλία στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης («ΕΜΕΑ») για ασυνόδευτα παιδιά: από την εκτίμηση αναγκών στην ανταπόκριση».    
  • Συμμετείχαμε με ομιλία στην ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Defence for Children International Ελλάδος και το Child Friendly Justice European Network με τη συνεργασία της Βοηθού Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού με θέμα : «Πρόληψη και αποκατάσταση της αδικίας για τα παιδιά».    
  • Διατυπώσαμε τις θέσεις μας σε ζητήματα σχετικά με τα παιδιά στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τον Κώδικα Μετανάστευσης σε θέματα σχετικά με τα παιδιά καθώς και στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».   
  • Μαζί με 106 οργανώσεις και οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών συνυπογράψαμε και στείλαμε έκκληση στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο καθώς αφορά και παιδιά.   
  • Ως μέλος του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού («Child’s Rights Advocacy Network/CRAN») αποστείλαμε κοινή αναφορά με άλλες οργανώσεις παιδικής προστασίας στη Βοηθό Συνήγορο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ζητώντας την κατοχύρωση της νομικής προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών και παράλληλα, μαζί με άλλες 11 οργανώσεις παιδικής προστασίας, συνδιοργάνωσαμε την εκδήλωση με τίτλο : «Παιδιά χωρίς χαρτιά – παιδιά σε αδιέξοδο;» για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο αποστείλαμε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στους συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας επιστολή με θέμα τη μη εφαρμογή της παροχής 10ετούς άδεια διαμονής για ασυνόδευτα παιδιά που έχουν ενηλικιωθεί ενώ πραγματοποιήσαμε συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναφορικά με τα προβλήματα πρόσβασης στην εκπαίδευση των παιδιών που μετακινούνται.    
  • Συνυπογράψαμε αναφορά της καμπάνιας για το άσυλο με τίτλο: Δαιμονοποίηση της μετανάστευσης ως απειλή για τη χώρα και στοχοποίηση της δράσης των οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου.  

«Τι ωραία που είναι εδώ! Κάπως έτσι θα ήθελα να είναι και το δωμάτιό μου!»  παιδί που μόλις πρωτομπήκε στο Εργαστήρι Πολιτισμού  

«Σήμερα άλλαξα γνώμη. Τελικά μάλλον μου αρέσουν τα βιβλία!» παιδί έπειτα από δράση φιλαναγνωσίας στην Παιδική Βιβλιοθήκη “Μυρσίνη Ζορμπά”   

«Δεν πίστευα ότι τα παιδιά της τάξης μου μπορούν να συνεργαστούν τόσο καλά!» επαιδευτικός μετά από συμμετοχή της τάξης του σε πρόγραμμα της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης   

«Ένα σταθερό σημείο! Μία οικογένεια!» έφηβη που παρακολουθεί σταθερά τις δράσεις του Εφηβικού Δικτύου   

«Είμαι πέντε χρόνια στην Ελλάδα και κανείς δεν μου είχε πει ότι μπορώ να πάω στο σχολείο» ασυνόδευτος ανήλικος που με τη συνδρομή του Δικτύου έκανε εγγραφή σε ΕΠΑΛ λίγο πριν την ενηλικίωση του.  

Όλες οι προαραφερόμενες δράσεις και ενέργειες δεν θα μπορούσαν να είχαν συμβεί χωρίς την αμέριστη συμπαρασταση και τη διαρκή υποστήριξη αλλά και αφοσίωση στο όραμα του Δικτύου πολλών και διαφορετικών ανθρώπων και φορέων:    

Εργαζόμενοι για το 2023:   

Ahmed Falah, Akter Mansura, Aljowaili Weshdan, Azoug Farida, Azzem Anam, Benradware Fatiha, Dehghani Sanich Mohamed Ali, Ismail Ibrahim, Kaniz Sohana, Nazir Ihtisham, Reda Weldeselassie, Rekabdar Marco, Shah Syed Akmal, Zahran Doaa, Άντερσον Λιννέα, Αντωνάτου Ηλέκτρα, Απατζίδου Δήμητρα, Αράπη Ιωάννα, Ασημακοπούλου Χριστίνα, Βατικιώτη Χρυσούλα, Βοϊλάκη Νεκταρία, Βουλγαράκη Ευγενία, Γιαννούλας Χρήστος, Γιούλα Αγγελική, Γκίκας Σπύρος, Δεστούνη Νίκη, Δημοπούλου Ζωή, Δημούλια Αγγελική, Ζαλώνη Χριστίνα, Ζάννη Ειρήνη, Ζαφειροπούλου Σταυρούλα, Ζιάκου Λιζέτα, Καλερίδου Στέλλα, Καραπατσιά Αλεξία, Καρκούλια Αναστασία, Κάσση Βαρβάρα, Κατσανεβάκη Άλκηστις, Κατσαρός Δημήτρης, Κολυτά Στέλλα, Κονόμι Στέφανος, Κοτσόβολου Δέσποινα, Κοτσοβός Θανάσης, Κούκης Γιάννης, Κούρκουλα Φωτεινή, Κουτσουπιά Στεφανία, Κωνσταντακοπούλου Ελισσάβετ, Κωνσταντοπούλου Αγγελική, Λιαδοπούλου Μαντώ, Λιανού Μαρία Σολ, Μάνσαλη Έφη, Μαστρογεωργάκη Ιωάννα, Μαυροειδή ΝίκηΑνδριανή, Μελισσαροπούλου Στέλλα, Μοσχούρη Ιωάννα, Μπάρκα Ξένια, Μπαρτσώτα Αθηνά, Νείλα Ελευθερία, Νικολόπουλος Πελοπίδας, Ντόκο Ορνέλα, Ντρέγκα Ιωάννα, Ντρέγκα Ρωμαλέα, Ομάρ Μπαχλούλ Χισάμ, Παλαιός Αντώνης, Πανάγου Κούλα, Παναγιώτου Νικόλας, Παπαγιάννη Ναταλία, Παπαϊωάννου Ελένη, Πελώνη Κωνσταντίνα, Περτσινίδου Μαρίνα, Ρόκου Μαριάννα, Σίντρου Ελευθερία, Σταματάκης Παναγιώτης, Στάμος Άγγελος, Σφακιανάκη Ελευθερία, Ταλφανίδης Αντώνης, Χίου Γεωργία, Χριστοδούλου Πάνος, Ψαρρή Μαριάννα   

Εθελοντές για το 2023:   

Bazarto Mohamed Deeb, Bitzinger Johannes, Bode Jakob, Deutch Lorenz, Dratzidou Chrysoula-Theodora, Eicke Hannah, Grace Sarah, Grote Norah, Hamilko Mohamad, Ibrahimi Masuda, Kenny Charlotte, Leonard Strautmann Maximilian, Matyaqubov Hamza, Purwins Jasper, Rangoonwala Mila, Stampp Tarah, Tröger Ronja, Von Stockhausen Theo, Waschmann Leander, Wolf Anna Sequoia, Αμαργυωτάκη Μαρίλυ, Αντωνιάδης Στέλιος, Αντωνιάδου Σοφία, Αποστόλου Στυλιάνα, Αυγουστή Σταυρούλα, Βακιρτζόγλου ΕλένηΆννα, Βασιλοπούλου Ελένη, Γιασλακιώτη Βασιλική, Γλέζου Τατιάνα, Γουλέτα Μαρία, Γρηγορίου Χριστίνα, Δαλαμάγκας Κωνσταντίνος, Δημητρακοπούλου Ελένη, Δημητριάδου Μαρία, Ζαφείρης Χρήστος, ΖορμπάΤσαλέζα Σοφία, Καπνογιάννη Αθηνά, Κάππα Αλεξάνδρα, Καραμανωλάκη Ζωή, Καρολίδη Στέλλα, Καρούση Ελένη, Κουκούλη Φωτεινή, Λαγαμτζή Πηνελόπη, Μάνθου Κωνσταντίνα, Μαρούγκας Κωνσταντίνος, Μεγαλοοικονόμου Βάνα, Μήτσιου Άλκης, Μιχελάκη Ειρήνη, Μπαχλούλ Ομάρ Χισάμ, Μουτζουρίδη Σοφία, Μυλωνά Βασιλική, Παπαβλασοπούλου Κατερίνα, Παπαμάρκου Σοφία, Παπαπάνου ΤριάδαΚωνσταντίνα, Πεντάζου Χρυσούλα, Σακκά Βασιλική, Στρίκου Νίκη, Τσαγκαράκη Αθηνά, Φρούμκιν Σουζάνα, Χατζηγεωργίου Δάφνη, Χρόνη Αναστασία, Ψημμένου Μαρίνα   

Δωρητές για το 2023:  

Project Armonia, KN Group _ Design that works,  Εκδόσεις Ψύχαλος, Bookwave Festival, Εκδόσεις Μίνωας, Καραμολέγκος, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ζωγράφου, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Trait d’ Union, Ζαγόρι Χήτος ΑΒΕΕ, Εκδόσεις Ψυχογιός, Κορρές Α.ΕΦυσικά Προϊόντα, Δήσιος Μπαταρίες Ε.Π.Ε, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου ΕλληνικούΑργυρούπολης, Καρούση Ελένη, Λινάρδη Ελένη, Γιωτοπούλου Αικατερίνη, ΕκδοτικήΔιόπτρα’, ΜΑΖΙ για το ΠΑΙΔΙ, My Market-ΜΕΤΡΟ, Χαμόγελο του Παιδιού, Βενέτης Α.Β.Ε.Ε Τροφίμων, Εκδοτική Susaeta, Μουσείο Μπενάκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκδόσεις ‘’Κέδρος’’, Εκδόσεις Πατάκη, ΔΕΣΜΟΣ, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη, Porto Fira Suites, Agrikies (Country Retreat), Aerina Luxury Apartments, Apollo Resort Hotel, Majestic Hotel, Kazarma Lake Resort & Spa,  Aeri Villas & Apartments, Οπτικά Παπαβασιλείου, Κατάστημα ‘’Jack in the Box’’, Μουσικό Μεζεδοπωλείο ‘’25αρακι του Πρίαμου’’, Εστιατόριο ‘’Μικρό Δημαρχείο’’, ΑΝΥΦΙΟΝ, Catering ‘’We cook’’, Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ, θέατρο 104, θέατρο OLVIO, κατάστημα ‘’IllustraDays 365’’, Εκδόσεις Δεσύλλας, Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, APIVITA, Φαρμακείο ‘’ΜυλωνάΣταματίου’’, Anna Miliori Hair Studio, Minoan Lines, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Καλλιτέχνης Φώτης Βάρθης, Μουσείο Μπενάκη, Κατάστημα ‘’Δια χειρός’’ Γ. Νιάρχου, Remoundo Χονδρική Παιχνιδιών, Αφοι Αργύρη ΟΕ, Εβρίτικα κελάρια, Ελληνογαλλική Σχολή ‘’Ευγένιος Ντελακρουά’’, Γιώργης Χριστοδούλου, Star Wound,  Living Green, Dessylas Group, Greek ΙΒΒΥ – Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 

Θερμές ευχαριστίες σε όλους!