15 χρόνια βοηθάμε να γίνουν τα δικαιώματα πράξη

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια ζωής από τη σύστασή του ως σωματείο μη κερδοσκοπικό.

Η επέτειος των 15 μας χρόνων συμπίπτει με μια, ακόμη πιο σημαντική επέτειο: αυτή της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΣΔτΠ) από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η σημασία της συγκεκριμένης Σύμβασης είναι αδιαμφισβήτητη: Μέσω αυτής, για πρώτη φορά στην ιστορία, το παιδί αναγνωρίστηκε ως ολοκληρωμένη ανθρώπινη ύπαρξη, με εγγενή αξιοπρέπεια, αναπτυσσόμενη αυτονομία και κατοχυρώθηκε ως υποκείμενο δικαιωμάτων, τα οποία δεν συνιστούν επιλογή, αλλά υποχρέωση και ευθύνη όλων να τα προασπίζουν και να τα σέβονται.

Από τη θεωρία όμως στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη και οι προκλήσεις στην εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού παραμένουν αμείωτες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στην Ελλάδα. Το Δίκτυο, εδώ και 15 χρόνια βοηθά να υπερκεραστούν οι προκλήσεις και τα δικαιώματα να γίνουν πράξη. Με παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς και αρχές, με ενέργειες ευαισθητοποίησης αλλά κυρίως με δράσεις που απευθύνονται στα ίδια τα παιδιά, το Δίκτυο προσπαθεί να συμβάλει στην κατανόηση και εφαρμογή όσων ορίζει η ΣΔτΠ.

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, το Δίκτυο με τους επαγγελματίες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, δικηγόρους, παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές κ.α.) και τους εθελοντές του, με τη Δανειστική, αλλά και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη του (*η Δανειστική Βιβλιοθήκη πλέον αριθμεί 7000 ελληνικούς και δίγλωσσους τίτλους, ενώ η Πλανόδια επισκέπτεται καθημερινά σχολεία, πλατείες και προσφυγικούς καταυλισμούς), με το Εργαστήρι Πολιτισμού, το Εφηβικό Δίκτυο, τα Κέντρα για το Παιδί και Δημιουργικής Απασχόλησης και τις δημιουργικές ομάδες που λειτουργούν εκεί, με την εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά» καθώς και τα υπόλοιπα παιδαγωψυχαγωγικά του προγράμματα, δίνει σε όλα τα παιδιά, χωρίς εξαιρέσεις, βήμα έκφρασης και χώρο ώστε να κάνουν κτήμα τους τα δικαιώματά τους και να γίνουν τα ίδια ενεργοί πολίτες, που σέβονται και προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι λίγα (αν και πολλά έχουν να γίνουν ακόμη…) γι’ αυτό και το γιορτάζουμε!

Για τα 15 χρόνια της δράσης μας λοιπόν σχεδιάζουμε μια σειρά από επετειακές εκδηλώσεις που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και να παρουσιάσουν το μέχρι τώρα έργο μας.

Ξεκινάμε με τη δημοσιοποίηση του επετειακού μας λογοτύπου.

Μείνετε όμως συντονισμένοι και για τη συνέχεια…