Εξ αποστάσεως σεμινάριο 23/03/2023 με θέμα τη ρατσιστική βία και την αντιμετώπιση της από την σχολική κοινότητα

Την Πέμπτη 23/3/2023 ,σας προσκαλούμε σε διαδικτυακό σεμινάριο 17: 00-19:00, μέσω της πλατφόρμας zoom,  που θα διοργανώσει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας με θέμα «Τί είναι η Ρατσιστική Βία και πως μπορεί η σχολική κοινότητα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της».

Βασική ομιλήτρια θα είναι η Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, η οποία μέσα από ορισμούς αλλά και καθημερινά παραδείγματα θα συμβάλλει στη καλύτερη κατανόηση του φαινομένου.

Ο σύνδεσμος σύνδεσης στο zoom θα σταλθεί το πρωί της Πέμπτης 23/3/2023 σε όσους κάνουν εγγραφή στο σεμινάριο εδώ.

Λίγα λόγια για το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας:

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα αποτελείται από 52 μέλη, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα μέλη του Δικτύου, μέσα από τις υπηρεσίες τους, υποστηρίζουν θύματα ρατσιστικής βίας ή/και έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων. Στόχος του Δικτύου, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες, οι οποίοι είναι και οι συντονιστές του Δικτύου, είναι η καταγραφή περιστατικών ρατσιστικής βίας, προκειμένου να τεκμηριωθεί το εν λόγω φαινόμενο. Η καταγραφή των περιστατικών γίνεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία και βασίζεται αποκλειστικά στη μαρτυρία του θύματος.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, τα μέλη του Δικτύου έχουν καταγράψει πάνω από 1.300 περιστατικά. Οι εν λόγω καταγραφές χρησιμοποιούνται, ως σύνολο, για περαιτέρω στατιστική (ποσοτική και ποιοτική) ανάλυση, προκειμένου να τεκμηριωθεί το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας. Η στατιστική ανάλυση φιλοξενείται στην Ετήσια Έκθεση του Δικτύου, η οποία δημοσιεύεται με στόχο τα ευρήματα και οι συστάσεις της να χρησιμοποιηθούν για την πιο αποτελεσματική προσέγγιση των αρμόδιων Αρχών ώστε να ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ουσιαστικά, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αναπόδραστο για τις Αρχές σχετικά με τις ευθύνες τους απέναντι στα θύματα, φέρνοντας τη φωνή των θυμάτων μπροστά τις αρμόδιες Αρχές, χωρίς ωστόσο τα θύματα να κινδυνεύουν από περαιτέρω στοχοποίηση. Επίσης, η συγκεκριμένη έκθεση χρησιμοποιείται για την ενημέρωση διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων σχετικά με την πραγματική κατάσταση στη χώρα μας ως προς το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας. Επιπλέον, το Δίκτυο θεωρείται διεθνής και ευρωπαϊκή καλή πρακτική, οπότε οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς ήδη χρησιμοποιούν τα ευρήματά του τόσο  για την κατανόηση του φαινομένου στην Ελλάδα όσο και για την αξιολόγηση της χώρας μας.

 

Για την καλύτερη κατανόηση της δομής και λειτουργίας της έκθεσης, μπορείτε να δείτε την Ετήσια Έκθεση του Δικτύου για το 2021 . Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δικτύου  για να δείτε τόσο τις Ετήσιες Εκθέσεις που προετοιμάσαμε και δημοσιεύσαμε τα προηγούμενα χρόνια όσο και άλλες παρεμβάσεις που προωθήσαμε υπό την ομπρέλα του Δικτύου. Στο εν λόγω πλαίσιο, ενδεικτικά υπενθυμίζεται πως μέσα από την συνεργασία μας με άλλους φορείς της ΚτΠ στο πλαίσιο του Δικτύου, καταφέραμε να τεκμηριώσουμε την δράση της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο των οργανωμένων ρατσιστικών επιθέσεων που εξαπέλυε. Περιστατικά που είχαμε καταγράψει ως Δίκτυο ήταν υποθέσεις στην δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ εκπρόσωπος του Δικτύου συμμετείχε ως μάρτυρας στη δίκη. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, χάρη στις καταγραφές μας, έχουμε καταφέρει να τεκμηριώσουμε την αύξηση της αστυνομικής βίας με ρατσιστικό κίνητρο (από το 2018 έως το 2021) καθώς και τη συστηματική στοχοποίηση υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Scheduled Featured ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ