Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με θέμα την υποστήριξη παιδιών προσφύγων και μεταναστών

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με θέμα την υποστήριξη παιδιών προσφύγων και μεταναστών, με βιωματική μεθοδολογία και συμπεριληπτική φιλοσοφία, στα γνωστικά αντικείμενα της γλώσσας, των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στην γενική τάξη, σε ΖΕΠ, σε ΔΥΕΠ ή σε εκπαιδευτικά κέντρα ΜΚΟ, έχουν μαθητές/τριες πρόσφυγες και ενδιαφέρονται να εντάξουν στη διδασκαλία τους τον βιωματικό τρόπο.

Θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά σενάρια με παιγνιώδη χαρακτήρα και τρόποι προσέγγισης που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε πλαίσια μη τυπικής εκπαίδευσης, όσο και στο σχολείο.

Στις 26/10/2021 η ομάδα Science United Project θα παρουσιάσει προτάσεις για βιωματικές δραστηριότητες φυσικών επιστημών και STEM αξιοποιώντας απλά υλικά με αφορμή τα κιτ φυσικών επιστημών της Science United Project. Τα κιτ φυσικών επιστημών της Science United Project απευθύνονται σε μαθήτριες/ές όλων των βαθμίδων και έχουν λάβει έγκριση από το ΥΠΑΙΘ για την σχολική χρονιά 2020-21 (αναμένεται η επίσημη ανανέωση για τη σχολική χρονιά 2021-22). Διατίθενται σε δύο θεματικές ενότητες: Δύναμη-Κίνηση και Ηλεκτρισμός-Μαγνητισμός και σύντομα θα εμπλουτιστούν με την ενότητα Βιολογία-Μαθηματικά. Τα κιτ αποτελούνται από οργανωμένα ασφαλή υλικά για κατασκευές και πειράματα για κάθε μαθητή/τρια και συμπληρώνονται από έναν οδηγό για εκπαιδευτικούς, λεξιλόγιο όρων (αγγλικά, αραβικά, περσικά, κουρδικά, ουρντού και ελληνικά) και παρουσιάσεις powerpoint.

Στις 02/11/2021 η Αγγελική Αρώνη, προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων/ Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων,  θα παρουσιάσει πρακτικούς τρόπους που μπορούν οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόσουν στην σχολική τάξη καθώς τα περισσότερα παιδιά περνούν καθισμένα κατά μέσο όρο το 70% του χρόνου διδασκαλίας, πρακτική η οποία επηρεάζει όχι μόνο την υγεία τους αλλά και την ακαδημαϊκή τους επίδοση. Παιγνιώδεις, κινητικές δραστηριότητες που ενσωματώνονται στη μαθησιακή διαδικασία μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των γνωστικών τους λειτουργιών (μνήμη, προσοχή/συγκέντρωση, λεκτική ικανότητα, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων) όσο και στην ακαδημαϊκή τους συμπεριφορά (ενεργητική συμμετοχή στην τάξη, παρακολούθηση, ολοκλήρωση εργασιών στο σπίτι).

Πληροφορίες Συμμετοχής:

  1. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν 18.00- 19.30
  2. Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν.
  3. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης στον χώρο του Εφηβικού Δικτύου (Κωνσταντινουπόλεως 189, Κολωνός, κοντά στο μετρό σταθμός Μεταξουργείο)
  4. Λόγω των περιορισμών για τον covid-19, επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στο χώρο. Κατά την είσοδο σας, θα πρέπει να πρέπει να επιδείξετε στους υπεύθυνους του χώρου το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Σε περίπτωση μη εμβολιασμού, θα πρέπει να επιδείξετε το αποτέλεσμα rapid test τελευταίων 48 ωρών.
  5. Δηλώσεις συμμετοχής στο link https://forms.gle/VxHY8rG4m727hcgJ9

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο Εργαστήρι Πολιτισμού, 2108846590 (Έφη Μάνσαλη)