Ταξιδεύοντας στον κόσμο των αδελφών Grimm…

…συναντάμε την Κοκκινοσκουφίτσα και εκείνη μας συστήνει τις Κοκκινοσκουφίτσες του κόσμου.

Στο Εργαστήρι Πολιτισμού, του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2020, μια σειρά συναντήσεων με παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Στόχος αυτών των συναντήσεων ήταν να φέρει σε επαφή τους συμμετέχοντες με τον παραμυθιακό κόσμο των αδελφών Grimm καθώς και να καλλιεργήσει γλωσσικές και μεταγλωσσικές δεξιότητες.

Αναλυτικότερα οι στόχοι που τέθηκαν ήταν οι εξής:

  • Να κατανοήσουν την δομή του παραμυθιού αξιοποιώντας την μεθοδολογία της ανάλυσης των λειτουργιών του παραμυθιού του Προπ. Συγκεκριμένα αναλύσαμε τα παραμύθια: Χάνσελ και Γκρέτελ, Κοκκινοσκουφίτσα και Οι μουσικοί της Βρέμης
  • Να ανακαλύψουν διαφορετικές εκδοχές του μοτίβου της Κοκκινοσκουφίτσας στην ελληνική αφηγηματική παράδοση (Χαλκοσκουφίτσα) αλλά και τους τόπους καταγωγής των παιδιών – συμμετεχόντων του εργαστηρίου (Αλβανία, Αίγυπτο, Πολωνία, Περσία)
  • Να συγκρίνουν τις ιστορίες και να βρουν τα κοινά/διαφορετικά σημεία
  • Να δημιουργηθούν διαφορετικές εικαστικές αποτυπώσεις των ιστοριών (θέατρο σκιών, κολάζ, animation) από τα παιδιά
  • Να αποτελέσει όλο το πρόγραμμα ένα πεδίο όπου τα παιδιά μέσα από τις βιωματικές δράσεις θα εκφράσουν τις σκέψεις, τους φόβους και τους προβληματισμούς τους καθώς και τα τρία παραμύθια λειτουργούν με συμβολισμούς

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η τελική εκδήλωση του εργαστηρίου (εδώ θα βρείτε διαθέσιμο το βίντεο της εκδήλωσης) με ομιλητές την Μαρία Αγγελίδου, τον Βαγγέλη Κτιστόπουλο και την Λίτσα Μακρή η οποία μας αφηγήθηκε κάποιες εκδοχές της Κοκκινοσκουφίτσας.

Η μεθοδολογία του εργαστηρίου με τα έργα των παιδιών είναι διαθέσιμα εδώ.

Στην Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα βρείτε διαθέσιμη όλη την βιβλιογραφία του εργαστηρίου.

Εδώ θα βρείτε διαθέσιμη την παρουσίαση της Μαρίας Αγγελίδου.

Οι αφηγήσεις της Κοκκινοσκουφίτσας είναι διαθέσιμες σε ελληνικά, αραβικά, αλβανικά και γερμανικά και σύντομα να αναρτηθούν στο κανάλι YouTube του Δικτύου.


Το εργαστήρι «Ξετυλίγοντας την κόκκινη κλωστή» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Το εργαστήρι εμψυχώθηκε από τον Βαγγέλη Κτιστόπουλο, εθελοντή του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο Βαγγέλης Κτιστόπουλος είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό στην διδασκαλία των μαθηματικών μέσω θεάτρου. Έχει εμπειρία στην οργάνωση λέσχης ανάγνωσης και εργαστηρίων δημιουργικής γραφής. Αξιοποιεί τις αναπαραστατικές τέχνες σε εργαστήρια που συμμετέχουν παιδιά με διαφορετικές γλωσσικές και πολιτισμικές καταβολές.