Το Εφηβικό Δίκτυο επισκέπτεται το Κέντρο Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών της W.A.T.T

Το Εφηβικό Δίκτυο επισκέπτεται το Κέντρο Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών (ΚΔΑΥ) της W.A.T.T. στο Κορωπί και μαθαίνει την διαδικασία της ανακύκλωσης…ποια λάθη κάνουμε;

Ποια είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης; Πρέπει να τα καθαρίζουμε πριν τα πετάξουμε;

Καλό θα είναι να μην πλένουμε πολύ τα υλικά, για παράδειγμα έχουμε ένα κεσεδάκι γιαουρτάκι. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε πολύ νερό ή κάποιοι το βάζουν στο πλυντήριο πιάτων. Δεν χρειάζεται τόσο πολύ καθάρισμα , μπορείτε πχ να το καθαρίσετε με μια χρησιμοποιημένη χαρτοπετσέτα. Το να είναι πολύ καθαρά τα υλικά είναι δευτερεύον, κυρίως είναι για τον πελάτη που θα αγοράσει το προιόν για να φτιάξει πρώτη ύλη από ανακυκλωμένο υλικό. Ακόμα και τότε όμως, οι εταιρίες έχουν δική τους διαδικασία και επεξεργασία και τα καθαρίζουν αυτοί.

Για μας είναι σημαντικό να μην έχει οργανική ύλη, πχ να μην είναι ολόκληρο, κλειστό γιαούρτι επειδή έληξε και το πετάξαμε. Πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση των πόρων, δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολύ νερό για ένα κεσεδάκι γιατί επιβαρύνεις το περιβάλλον καθώς ξοδεύεις ενέργεια.

Υπάρχουν προϊόντα τα οποία έχουν το σήμα της ανακύκλωσης, δεν είναι καλό υλικό και δεν ανακυκλώνονται;

Είναι τα πολυστρωματικά υλικά, έχει πολλά στρώματα. Επίσης ό,τι είναι σακούλα και κάνει θόρυβο, όπως τα πατατάκια, δεν έχει εμπορική αξία. Μπορεί να έχει το σήμα αλλά είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθεί καθώς πρέπει να χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια για να ξεχωρίσουν το αλουμίνιο που έχει μέσα και τις διάφορες στρώσεις πλαστικού. Το σήμα που δείχνει ότι ανακυκλώνεται σημαίνει ότι η εταιρία είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνη και έχει πληρώσει το κόστος που της αναλογεί για την συσκευασία.

Είναι καλύτερο να πετάμε τα σκουπίδια μέσα στις σακούλες ή χύμα;

Πρέπει να τα πετάμε χύμα. Υπάρχει το μηχάνημα στο οποίο ο φορτωτής πετάει τα υλικά, το οποίο έχει τον σχίστη σάκων για να σχίσει τις σακούλες για να πέσουν όλα τα υλικά. ‘Έτσι μπορούμε να τα δούμε και να τα ξεχωρίσουμε. Οπότε δεν πρέπει να βάζουμε κλειστή σακούλα αλλά το ιδανικό είναι να έχουμε μια σακούλα ειδική για την ανακύκλωση μας και να την αδειάζουμε στον κάδο. Επίσης δεν πρέπει να κόβουμε ή να τυλίγουμε το χαρτί σε μικρά κομμάτια γιατί θα κολλήσουν στο μηχάνημα και έτσι θα πάνε στην ταφή και όχι στην ανακύκλωση.

Το γυαλί το πετάμε στους μπλε κάδους;

Κακώς το γυαλί μπαίνει στους μπλε κάδους, οι μπλε καμπάνες είναι για το γυαλί. Το γυαλί προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε στην αρχή της γραμμής διαδικασίας γιατί το γυαλί θα σπάσει στα μηχανήματα και είναι δύσκολο να το πάρεις.