Υπόθεση 12χρονου κοριτσιού: Ένα ακόμα χτύπημα για την παιδική προστασία στην Ελλάδα

Για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) οποιαδήποτε πράξη κατά της γενετήσιας ελευθερίας παιδιών δεν μπορεί επ’ ουδενί να έχει θέση στην κοινωνία μας και ούτε να έχει το οποιοδήποτε έρεισμα.

Σχετικά με την υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό,  αναμένοντας τη δικαστική απόφαση, το Δίκτυο, μη έχοντας γνώση της δικογραφίας και σεβόμενο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, προσπαθεί να διατηρήσει ψύχραιμη στάση. Όμως δεν μπορεί να αγνοήσει το θόρυβο που έχει προκαλέσει η εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του βασικού κατηγορούμενου, σε ό,τι αφορά ιδίως στο αδίκημα του βιασμού, αλλά και τα αδικήματα για μαστροπεία σε οίκους ανοχής, για μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού, για αποκόμιση πορνικών εσόδων και για εμπορία ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση η προαναφερόμενη εισαγγελική πρόταση προκαλεί εύλογα ερωτήματα στο κατά πόσο έχει πραγματικά ληφθεί υπόψη η κατάθεση του κοριτσιού, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει κληθεί επανειλημμένα σε καταθέσεις και έχει αναφέρει τι του συνέβη, ενώ έχει υποδείξει πρόσωπα και καταστάσεις (γεγονός που σε καμία περίπτωση τελικά δεν έχει λειτουργήσει για την προστασία του παιδιού και συνεπάγεται τον τραυματισμό του ξανά και ξανά).

Λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως ότι το θύμα είναι τόσο μικρής ηλικίας, προσδοκούσαμε ότι η εισαγγελική πρόταση θα δημιουργούσε ένα αίσθημα δικαίωσης στο συγκεκριμένο παιδί αλλά και ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας σε κάθε παιδί από τέτοιες ειδεχθείς πράξεις και ότι θα λειτουργούσε αποτρεπτικά προς άλλους ενδεχόμενους θύτες, περνώντας ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής σε πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης, βίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εισαγγελική πρόταση και παρότι πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικαιοσύνης, θεωρούμε απαραίτητο η Ελληνική Πολιτεία να θωρακίσει τους δικαστικούς λειτουργούς για την υπέρτερη προστασία των παιδιών, της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειάς τους. Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας σε όλα τα αδικήματα που τελούνται εις βάρος της γενετήσιας ελευθερίας των παιδιών, ιδίως ανηλίκων κάτω των 14 ετών, (ενδεικτικά αναφέρουμε το άρθρο 339 Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιον τους, άρθρο 342 – Κατάχρηση ανηλίκων και άρθρο 351Α – Γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής του Ποινικού Κώδικα [Νόμος 4619/2019]) με πρόβλεψη ποινής αντίστοιχης με αυτή που αναφέρεται και στην παράγραφο 3 του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα του βιασμού.

Σε αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία ελπίζουμε ότι θα δικαιώσει και επιτέλους έστω και τόσο αργά θα προστατεύσει το παιδί, καλούμε το ελληνικό κράτος να νομοθετήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για κάθε αδίκημα προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων.