Ένας χρόνος κοινής δράσης στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Ένας χρόνος κοινής δράσης στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

 Πολλαπλασιαστικά οφέλη και αποτελέσματα

 

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, οι Οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS, ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ και, το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» σας καλούν στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιούν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου δράσης στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας.

Μετά τη συν-λειτουργία ενός έτους, όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς και υπό το συντονισμό του «αλληλεγγύη-SolidarityNow» παρουσιάζουν το έργο τους, τα αποτελέσματα της δράσης αλλά και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της προσφοράς δωρεάν υπηρεσιών στους ωφελούμενους, λειτουργώντας σε μία κοινή δομή.

Οι Υπηρεσίες που προσφέρονται στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, περιλαμβάνουν:

  • Νομική Βοήθεια από την ΑΡΣΙΣ
  • Ιατρικές Υπηρεσίες από την PRAKSIS
  • Υπηρεσίες Απασχολησιμότητας από την PRAKSIS
  • Λειτουργία Kέντρου Ημέρας για το Παιδί από το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
  • Υπηρεσίες Συμβουλευτικής από την ΕΝΩΣΗ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
  • Εξέταση αιτημάτων ασύλου από την ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ

To «αλληλεγγύη-SolidarityNow» συντονίζει και επικοινωνεί τις δράσεις του Κέντρου, στο σύνολό τους.

Οι υπηρεσίες παρέχονται στο Κέντρο Αλληλεγγύης δωρεάν και απευθύνονται σε όλους: ενήλικες και παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με προβλήματα στέγασης και ασφάλισης, σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες, καθώς και σε κάθε οικογένεια που επιθυμεί να λάβει εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής. Στο Κέντρο Αλληλεγγύης ακολουθούμε πολιτική «ανοιχτών θυρών» και είναι προσβάσιμο σε όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, εθνοτικής καταγωγής και κοινωνικής θέσης.

Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας (Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας | έναντι του Σταθμού Λαρίσης, 1ος όροφος).

 

PRAKSIS

Η PRAKSIS έχει ως κύριο στόχο το σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων αναπτυξιακής, ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Με βάση τα δύο Πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη), το Κέντρο Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάτρα, τα Κέντρα Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων ΣΤΕΓΗ PLUS (+) δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία, στα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Λέσβος, Σάμος, Κως, Χίος, Λέρος κ.ά), στα βόρεια σύνορα της χώρας καθώς και στην περιοχή της Πάτρας προσφέροντας εδώ και 18 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε γηγενείς άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, ασυνόδευτους ανήλικους, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες. Με Κινητές Μονάδες Εξέτασης και Ενημέρωσης, παρέχει δωρεάν εξετάσεις για τον ιό του HIV και την Ηπατίτιδα B,C. Λειτουργεί επίσης, τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης 800 11 11 600 (χωρίς χρέωση από σταθερό) 210 82 50 600 (χωρίς χρέωση από κινητό) ενημερώνοντας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, Ηπατίτιδα Β,C και τον HIV.

www.praksis.gr | email: info@praksis.gr

 

ARSIS – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης

Η ΑΡΣΙΣ είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση εξειδικευμένη, κυρίως, στην κοινωνική υποστήριξη των παιδιών και νέων και στην προάσπιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Βασικός άξονας των δράσεων της είναι η πρόληψη, η υποστήριξη, η επανένταξη, η εκπαίδευση, η εξασφάλιση στέγης και εργασίας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση και η οργάνωση πολιτών σε εθελοντικές δράσεις  αλληλεγγύης. Δραστηριοποιείται ενάντια στις διακρίσεις, στη φτώχεια και στην περιθωριοποίηση. Ιδρύθηκε το 1992 και λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, το Βόλο και την Κοζάνη

www.arsis.gr | email: arsisathina.legalaid@gmail.com

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μη κερδοσκοπικό  σωματείο, που ιδρύθηκε το 2004, με στόχο την ευαισθητοποίηση και παρέμβαση στα προβλήματα  που αφορούν τα Δικαιώματα του   Παιδιού. Έχει αναπτύξει  πρωτοβουλίες και δράσεις σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ στη χώρα μας, καθώς επίσης και για το σεβασμό της διαφορετικότητας και τις διακρίσεις. Τα μέλη του είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και παιδιά, που δρουν εθελοντικά μέσα και έξω από τη σχολική κοινότητα, πραγματοποιούν έρευνες, καμπάνιες και προγράμματα.

www.ddp.org.gr | email: diktio1@gmail.com

 

ΕΝΩΣΗ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»

Το «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» είναι μια Ένωση 10 κοινωφελών φορέων που έχουν ως κοινό παρονομαστή το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1996.Η πανελλαδική

Γραμμή «11525» & το «Συμβουλευτικό Κέντρο» της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», στεγάζονται από τον Ιανουάριο του 2015 στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, προσφέροντας μέσω εξειδικευμένου προσωπικού δωρεάν υπηρεσίες για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί γονείς, παιδιά & εφήβους με σκοπό την ευαισθητοποίηση, καθοδήγηση και ψυχο-συναισθηματική στήριξη κάθε οικογένειας.

www.mazigiatopaidi.gr | email: info@mazigiatopaidi.gr, 11525@mazigiatopaidi.gr

 

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ

Αποστολή της Υπηρεσίας είναι η εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για την παροχή πολιτικού ασύλου και άλλων μορφών διεθνούς προστασίας σε αλλοδαπούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικής καταγωγής, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως προβλέπει ο νόμος, η Υπηρεσία παραλαμβάνει, εξετάζει και αποφασίζει, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, για τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται στη χώρα μας. Στο Κέντρο Αλληλεγγύης εξυπηρετούνται ευάλωτα άτομα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η άμεση  συνδρομή των ιατρικών, ψυχοκοινωνικών και νομικών υπηρεσιών των φορέων που στεγάζονται στο Φρουραρχείο, όπου αυτό απαιτείται.

www.asylo.gov.gr/en/ | email: press.asylo@asylo.gov.gr

«αλληλεγγύη – SolidarityNow»

Το SolidarityNow είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που ιδρύθηκε το 2013 στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του ιδρύματος Open Society Foundations (OSF) με κύριο στόχο δράσης την παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε όσους πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση. Aπό τον Ιανουάριο του 2014 το πρόγραμμα «Κέντρα Αλληλεγγύης» που βασίζεται στην ιδέα ενός ανοικτού χώρου, ενός πυρήνα που ενισχύει τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό να καλύψει την έλλειψη πρόσβασης των πιο ευάλωτων πληθυσμών της πόλης σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

www.solidaritynow.org | email: contact@solidaritynow.org

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας λειτουργεί με την οικονομική υποστήριξη του Open Society Fοundations, των EEA Norway Grants και της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και διαχειριστή δωρεάς τη σύμπραξη των PWC Cyprus και First Elements Euroconsultants Ltd. O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός 2009-2014 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ, EEA Grants), ο οποίος είναι και ο βασικός δωρητής του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, αποτελεί την οικονομική συμβολή των τριών Δοτριών Χωρών Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν, για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών του ΕΟΧ και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις δικαιούχες χώρες. Συγκεκριμένα, ο XM ΕΟΧ περιόδου 2009-2014, συνεισφέρει συνολική χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 993 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 86 προγραμμάτων σε 16 ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία.

Το ποσό που έχει δεσμευτεί για την Ελλάδα είναι ύψους 63.4 εκατ. ευρώ και οι τομείς προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί είναι, η Προστασία και Διαχείριση του Περιβάλλοντος, η Κλιματική Αλλαγή και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Κοινωνία των Πολιτών, η Ανθρώπινη και Κοινωνική Ανάπτυξη και η Ακαδημαϊκή Έρευνα.

Για περισσότερες πληροφορίες

PRAKSIS: Χρυσούλα Πατσού, Υπεύθυνη Τύπου, presspraksis@gmail.com/2105205200, 6947719678

ARSIS: Ευαγγελία Κοντοδήμα, arsisathina.legalaid@gmail.com /2108257661

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ: Κατερίνα Πρέντζα, e.prentza@asylo.gov.gr, 210 6988690

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: Αγγελική Σανδήλου, diktio4@gmail.com/ 2108257667

ΕΝΩΣΗ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Εβίνα Σωτηροπούλου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Digital Media socialmedia@mazigiatopaidi.gr 210 74 82 690

αλληλεγγύη-SolidarityNow: Σοφία Ιωάννου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Ανεύρεσης Πόρων, sophia@solidaritynow.org/ 2106772500, 6937251997

 Print