«Αποδημητικά Πουλιά #14» | Σάββατο 3 Αυγούστου – Δωρεάν με την Εφημερίδα των Συντακτών

Το Σάββατο 3 Αυγούστου επιστρέφουν τα «Αποδημητικά Πουλιά» με το ανανεωμένο 14ο φύλλο τους. Μέρος του προγράμματος των Νέων Δημοσιογράφων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η εφημερίδα φιλοξενεί κείμενα έφηβων και νέων, προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων. Δωρεάν, με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Στο καλοκαιρινό τους φύλλο οι Νέοι Δημοσιογράφοι, προσπαθώντας να γκρεμίσουν τα «αόρατα σύνορα» που κάνουν κάποιους ανθρώπους να φαίνονται διαφορετικοί, αναζητούν μέσα στην Αθήνα σημεία όπου διαφορετικές κουλτούρες συναντιούνται και αλληλεπιδρούν.

Γράφουν, μεταξύ άλλων, για τις δύο θεατρικές παραστάσεις του προγράμματος City Zen Ship 2 που παρακολούθησαν, για το φεστιβάλ Schoolwave και για την ομάδα Free Movement Skateboarding, που διδάσκει skate σε παιδιά από όλο τον κόσμο. Γνωρίζουν την πρώτη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα προσφύγων και μεταναστών, την Hestia FC, και ανακαλύπτουν το Communitism, ένα κτίριο γεμάτο ζωή. Περιπλανιούνται δηλαδή μέσα στην πόλη που ζουν, για να βρουν σημεία συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη δική τους ομάδα.

Η έκδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με τίτλο «Σημεία Επαφής». Τα «Αποδημητικά Πουλιά» φέρνουν κοντά εφήβους, κορίτσια και αγόρια, διαφορετικών εθνικοτήτων, με σκοπό την έκδοση της πολύγλωσσης εφημερίδας. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας, δίνοντάς  τους τη δυνατότητα να πουν τις ιστορίες τους και προάγοντας το διαπολιτισμικό διάλογο.

Η έκδοση του 14ου φύλλου της εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά» δημιουργήθηκε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Ελλάδα.

 

Η εφημερίδα περιέχει κείμενα στα Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ούρντου.