Πρωτομαγιά 2009, Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης

Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης οργάνωσε με αφορμή την Πρωτομαγιά σειρά εκδηλώσεων στη διάρκεια του Μαΐου, που περιλάμβανε εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, βιωματικά εργαστήρια κλπ. σε συνεργασία με πολλούς φορείς της Σύρου.

Στο πλαίσιο αυτό το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετείχε στο  παιχνίδι του “Χαμένου Θησαυρού”  και στην Έκθεση Φωτογραφίας για τα “Αόρατα Παιδιά”.

Το παιχνίδι του ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ  ξεκίνησε για όλα τα σχολεία που συμμετείχαν το πρωί της Πέμπτης 30 Απριλίου,  παραμονή της Πρωτομαγιάς. Το παιχνίδι ήταν  διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας και βασιζόταν στη συλλογικότητα και την κριτική σκέψη. Αφετηρία το Βιομηχανικό Μουσείο απ’ όπου κάθε τάξη με τον εκπαιδευτικό της πήρε ένα κλειστό φάκελο που οδηγούσε τα παιδιά στον επόμενο σταθμό και συνεχιζόταν  με τον ίδιο τρόπο (κάθε φορά ένα φάκελο που οδηγούσε με έμμεσο τρόπο στον επόμενο σταθμό)  ως το κέντρο της πόλης, όπου τα παιδιά “ανακάλυπταν” το χαμένο θησαυρό. Σε κάθε τάξη δόθηκαν διπλώματα  και δώρα-βιβλία για τη συμμετοχή της στο “Χαμένο Θησαυρό”.

Η  Έκθεση Φωτογραφίας για  τα ΑΟΡΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ της Σύρου, στα οποία αφιερώνεται αυτή η Έκθεση, είναι τα ανήλικα  παιδιά που εργάζονταν σε διάφορες δουλειές στην πόλη -σε εργοστάσια, καταστήματα, εστιατόρια- στα πλουσιόσπιτα τα κορίτσια, στα παιδιά που εργάζονταν σε αγροτικές δουλειές στα χωριά -βόσκοντας ζώα ή δουλεύοντας στα κτήματα-, καθώς  και στα παιδιά που ήταν κλεισμένα στο βρεφοκομείο ή στο ορφανοτροφείο.