Τα “Αποδημητικά Πουλιά”

Το πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι είναι μια μη-τυπική πρακτική εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, με βασικά εργαλεία τη δημοσιογραφία και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, που απευθύνεται σε έφηβα και νέα άτομα 13-25 ετών. 

Οι Νέοι Δημοσιογράφοι, μία ομάδα εφήβων και νέων προσφύγων/ισσών, μεταναστών/τριών και Ελλήνων/ίδων, εκδίδουν την εφημερίδα “Αποδημητικά Πουλιά” και παράγουν podcasts για το διαδικτυακό ραδιόφωνο “Πικραλίδα”. Η εφημερίδα περιλαμβάνει κείμενα σε αγγλικά, αραβικά, ελληνικά, ουρντού και φαρσί. Τα “Αποδημητικά Πουλιά” πετούν και στο διαδίκτυο, με την ιστοσελίδα migratorybirds.gr. 

Το περιεχόμενο της έντυπης και ηλεκτρονικής εφημερίδας και των ραδιοφωνικών εκπομπών παράγεται αποκλειστικά από τα μέλη της ομάδας, με την ενθάρρυνση του Δικτύου. Στόχος του προγράμματος είναι να μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας, να προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να βοηθήσει τα παιδιά να ασκήσουν βασικά τους δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, να ενισχύσει την ένταξή τους στην κοινωνία και να καταπολεμήσει την ξενοφοβία. 

Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος ήταν η διστακτικότητα εκείνων που ζουν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων/ισσών να μιλήσουν σε δημοσιογράφους, καθώς πίστευαν ότι η ιστορία τους δεν θα αποτυπωνόταν όπως έπρεπε. 

Το πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε ως μια πολλά υποσχόμενη καλή πρακτική και παράδειγμα συμμετοχικής μάθησης μεταξύ συνομηλίκων σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Δικαιωμάτων των Παιδιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Δείτε όλα τα τεύχη της εφημερίδας εδώ! 

INFO 

Εφηβικό Δίκτυο – Κωνσταντινουπόλεως 189, Αθήνα
Τηλ: 2105148366
Email: migratorybirds@ddp.gr

 

 

*To πρόγραμμα είχε λάβει χρηματοδότηση από την  UNICEF, OSF και  Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας.