Εφηβικό Δίκτυο

Το Εφηβικό Δίκτυο είναι ένας διαπολιτισμικός χώρος ειδικά σχεδιασμένος για έφηβα και νεαρά άτομα από 13 έως 24 ετών. Η λειτουργία του χώρου ξεκίνησε το 2016 από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με στόχο να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών δραστηριοτήτων και να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση των έφηβων και νέων ατόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένας ελεύθερος και ασφαλής χώρος υποστήριξης, ψυχαγωγίας και συνάντησης, ανοιχτός για όλα τα άτομα εφηβικής και νεαρής ηλικίας χωρίς διακρίσεις.

Η καθημερινή λειτουργία του χώρου υποστηρίζεται από μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών και εθελοντών/τριών, που προωθεί τη συμμετοχή σε δημιουργικές ομάδες, την ανάληψη συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικού/πολιτιστικού χαρακτήρα και τη διάδραση και επικοινωνία με άλλες ομάδες έφηβων και νεαρών ατόμων. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ανταλλαγή απόψεων, τη στήριξη για τη συνέχιση των σπουδών και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Το Εφηβικό Δίκτυο προσφέρει:

 • Καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε: θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, κινηματογράφο, αθλήματα, δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και εκμάθηση γλωσσών, ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα δημοσιογραφίας και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα με θεματικές: δικαιώματα του παιδιού, κλιματική αλλαγή, συμπερίληψη, έμφυλη ανισότητα, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σχολικός εκφοβισμός (bullying)
 • Επαγγελματικό προσανατολισμό: διεξαγωγή εργαστηρίων για την ενίσχυση των νέων ατόμων σε εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές με απώτερο στόχο την αυτονόμηση και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινότητα
 • Ψυχοκοινωνική παρέμβαση: ατομικές και ομαδικές συναντήσεις εφήβων και γονέων/κηδεμόνων με κοινωνικό λειτουργό
 • Εφηβική δανειστική βιβλιοθήκη: λογοτεχνία, ποίηση, λεξικά, εκπαιδευτικά βοηθήματα
 • Ψυχαγωγία: επιτραπέζια παιχνίδια, μουσικά όργανα, ποδοσφαιράκι, πινγκ-πονγκ, ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, laptops, tablets, προτζέκτορα για προβολές

Το Εφηβικό Δίκτυο φιλοξενεί τα προγράμματα:

 • City Zen Ship: Το City Zen Ship, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, στο οποίο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (“Εφηβικό Δίκτυο”) συμμετέχει σταθερά για τρίτη χρονιά μαζί με την κολεκτίβα Je Pars a Zart (Montpellier/ France). Τι γίνεται λοιπόν σ’ αυτό το πρόγραμμα;Έφηβοι/ες και νέοι/ες, υπό την καθοδήγηση και εμψύχωση σκηνοθέτη και με βασικό εργαλείο το θέατρο, συναντιούνται, συζητούν για την καθημερινότητα και τα όνειρα τους, ανταλλάσσουν απόψεις, συμμετέχουν σε θεατρικά παιχνίδια, αυτοσχεδιάζουν, γίνονται ομάδα.
  Κάθε χρόνο πραγματεύονται μια διαφορετική θεματική και στο τέλος του σχολικού έτους παρουσιάζουν μια θεατρική παράσταση. Παράλληλα, αντίστοιχα θεατρικά εργαστήρια πραγματοποιούνται και στο Μονπελιέ, Γαλλία. Το πρόγραμμα κάθε φορά ολοκληρώνεται μέσα από ένα ταξίδι. Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες ταξιδεύουν αντίστοιχα σε Αθήνα και Μονπελιέ και οι έφηβοι/νέοι συναντιούνται στη σκηνή.
 • Νέοι Δημοσιογράφοι: Η ομάδα των Νέων Δημοσιογράφων, μία ομάδα εφήβων και νέων προσφύγων/ισσών, μεταναστών/τριών και Ελλήνων/ίδων, είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου. Οι Νέοι Δημοσιογράφοι εκδίδουν την εφημερίδα “Αποδημητικά Πουλιά”, η οποία κυκλοφορεί ως ένθετο με την Εφημερίδα των Συντακτών και περιλαμβάνει κείμενα σε αγγλικά, αραβικά, ελληνικά, ουρντού και φαρσί. Στόχος του προγράμματος είναι να μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας, να προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να βοηθήσει τα παιδιά να ασκήσουν βασικά τους δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, και να ενισχύσει την ένταξή τους στην κοινωνία. Δύο Σάββατα κάθε μήνα, οι Νέοι Δημοσιογράφοι συγκεντρώνονται για editorial meetings, όπου όλοι/ες μαζί αποφασίζουν για το περιεχόμενο της εφημερίδας και ετοιμάζουν τα άρθρα τους. Επίσης, δύο φορές το μήνα πραγματοποιούνται μαθήματα Δημοσιογραφίας στο χώρο του Εφηβικού Δικτύου. Τα “Αποδημητικά Πουλιά” πετούν και στο διαδίκτυο, με την ιστοσελίδα migratorybirds.gr.
 • Respect for Greece: Από τον Μάιο του 2019, συνεργαζόμαστε με τη Γερμανική οργάνωση “Respect for Greece” με έδρα το Βερολίνο. Η συνεργασία περιλαμβάνει τη διάθεση δύο εργαζομένων της οργάνωσης αλλά κι εθελοντών/τριών από όλον τον κόσμο για τη στήριξη των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στόχος είναι η ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών που ξεπερνάει τα σύνορα, η καταπολέμηση των διακρίσεων και της ξενοφοβίας και η προώθηση της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.


Εφηβικό Δίκτυο
Κωνσταντινουπόλεως 189
10444, Αθήνα
Τηλ: 2105148366
e-mail: youthcentre@ddp.gr

Το ωράριο λειτουργίας του χώρου είναι 12:00 – 20:00 καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Για τη συμμετοχή στο Εφηβικό Δίκτυο απαιτείται εγγραφή και οι ωφελούμενοι/ες εξυπηρετούνται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας για προγραμματισμό ραντεβού. Όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων/ουσών. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ.