Εφηβικό Δίκτυο

_______________Logo_05

Το Εφηβικό Δίκτυο είναι ένας διαπολιτισμικός χώρος ειδικά σχεδιασμένος για έφηβους/ες και νέους/ες από 13 έως 24 ετών. Η λειτουργία του χώρου ξεκίνησε το 2016 από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με στόχο να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών δραστηριοτήτων και να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση των έφηβων και νέων ατόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένας ελεύθερος και ασφαλής χώρος υποστήριξης, ψυχαγωγίας και συνάντησης, ανοιχτός για όλα τα άτομα εφηβικής και νεαρής ηλικίας χωρίς διακρίσεις.

Η καθημερινή λειτουργία του χώρου υποστηρίζεται από μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών και εθελοντών/τριών, που προωθεί τη συμμετοχή σε δημιουργικές ομάδες, την ανάληψη συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικού/πολιτιστικού χαρακτήρα και τη διάδραση και επικοινωνία με άλλες ομάδες έφηβων ατόμων. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη στήριξη για τη συνέχιση των σπουδών και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Το Εφηβικό Δίκτυο προσφέρει:

 • Καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάνω σε: θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, κινηματογράφο, αθλήματα, δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και εκμάθηση γλωσσών, ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα δημοσιογραφίας και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.
 • Εκπαιδευτικό / Επαγγελματικό προσανατολισμό: διεξαγωγή εργαστηρίων για την ενίσχυση των νέων ατόμων σε εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές με απώτερο στόχο την αυτονόμηση και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινότητα.
 • Ψυχοκοινωνική παρέμβαση: ατομικές και ομαδικές συναντήσεις εφήβων και γονέων/κηδεμόνων με κοινωνικό λειτουργό.
 • Εφηβική δανειστική βιβλιοθήκη: λογοτεχνία, ποίηση, λεξικά, εκπαιδευτικά βοηθήματα.
 • Ψυχαγωγία: επιτραπέζια παιχνίδια, μουσικά όργανα, ποδοσφαιράκι, πινγκ-πονγκ, ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, laptops, tablets, προτζέκτορα για προβολές.

Το Εφηβικό Δίκτυο φιλοξενεί τα προγράμματα:

 • City Zen Ship: Το City Zen Ship, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, στο οποίο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (“Εφηβικό Δίκτυο”) συμμετέχει σταθερά για τρίτη χρονιά μαζί με την κολεκτίβα Je Pars a Zart (Montpellier/ France). Τι γίνεται λοιπόν σ’ αυτό το πρόγραμμα;
  Έφηβοι/ες και νέοι/ες, υπό την καθοδήγηση και εμψύχωση σκηνοθέτη και με βασικό εργαλείο το θέατρο, συναντιούνται, συζητούν για την καθημερινότητα και τα όνειρα τους, ανταλλάσσουν απόψεις, συμμετέχουν σε θεατρικά παιχνίδια, αυτοσχεδιάζουν, γίνονται ομάδα.
  Κάθε χρόνο πραγματεύονται μια διαφορετική θεματική και στο τέλος του σχολικού έτους παρουσιάζουν μια θεατρική παράσταση. Παράλληλα, αντίστοιχα θεατρικά εργαστήρια πραγματοποιούνται και στο Μονπελιέ, Γαλλία. Το πρόγραμμα κάθε φορά ολοκληρώνεται μέσα από ένα ταξίδι. Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες ταξιδεύουν αντίστοιχα σε Αθήνα και Μονπελιέ και οι έφηβοι/νέοι συναντιούνται στη σκηνή.
 • Νέοι Δημοσιογράφοι: Η ομάδα των Νέων Δημοσιογράφων, μία ομάδα εφήβων και νέων προσφύγων/ισσών, μεταναστών/τριών και Ελλήνων/ίδων, είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου. Οι Νέοι Δημοσιογράφοι εκδίδουν την εφημερίδα “Αποδημητικά Πουλιά”, η οποία κυκλοφορεί ως ένθετο με την Εφημερίδα των Συντακτών και περιλαμβάνει κείμενα σε αγγλικά, αραβικά, ελληνικά, ουρντού και φαρσί. Στόχος του προγράμματος είναι να μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας, να προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να βοηθήσει τα παιδιά να ασκήσουν βασικά τους δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, και να ενισχύσει την ένταξή τους στην κοινωνία. Δύο Σάββατα κάθε μήνα, οι Νέοι Δημοσιογράφοι συγκεντρώνονται για editorial meetings, όπου όλοι/ες μαζί αποφασίζουν για το περιεχόμενο της εφημερίδας και ετοιμάζουν τα άρθρα τους. Επίσης, δύο φορές το μήνα πραγματοποιούνται μαθήματα Δημοσιογραφίας στο χώρο του Εφηβικού Δικτύου. Τα “Αποδημητικά Πουλιά” πετούν και στο διαδίκτυο, με την ιστοσελίδα migratorybirds.gr.
 • EFIVOS Project: Το EFIVOS είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, στο οποίο συμμετέχουν 7 οργανώσεις από 6 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα προωθεί αξίες ενσωμάτωσης χωρίς αποκλεισμούς μεταξύ των νέων ατόμων, αυξάνοντας την αντίληψή τους και ενισχύοντας τις γνωστικές τους δεξιότητες πάνω στον ψηφιακό εγγραμματισμό (media literacy). Βασικός στόχος του EFIVOS είναι η ενίσχυση και διάδοση του προγράμματος “Νέοι Δημοσιογράφοι” ως καλή πρακτική, δημιουργώντας έναν οδηγό, ο οποίος θα αποτελέσει τη μεθοδολογία πάνω στην οποία θα βασιστούν οι συμμετέχουσες οργανώσεις και θα την προσαρμόσουν στις ιδιαίτερες συνθήκες των δικών τους χωρών. Σκοπός του προγράμματος είναι οι νέοι και οι νέες να χρησιμοποιήσουν τα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας με δημιουργικό τρόπο και να ενδυναμώσουν τις φωνές τους ως ενεργοί πολίτες.
 • Πρόσ|βαση: Το έργο “Πρόσβαση” έχει ως στόχο να ενδυναμώσει ασυνόδευτους/ες έφηβους/ες και νέους/ες πρόσφυγες/ισσες και μετανάστες/τριες, ηλικίας 16-24 ετών· να τους/τις ΠΡΟΣανατολίσει προς μια ενεργητική στάση για τη ζωή και το μέλλον τους· να τους/τις βοηθήσει να μεταβούν ομαλά στην ενηλικίωση, στην αυτονομία και ανεξαρτησία, και να γίνει η ΒΑΣΗ για την κοινωνική τους ένταξη. Το έργο υλοποιείται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με εταίρους την IRC και τη Συντεχνία του Γέλιου, στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα διαχείρισης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και σε κοινοπραξία με το SolidarityNow.
 • Respect for Greece: Από τον Μάιο του 2019, συνεργαζόμαστε με τη Γερμανική οργάνωση “Respect for Greece” με έδρα το Βερολίνο. Η συνεργασία περιλαμβάνει τη διάθεση δύο εργαζομένων της οργάνωσης αλλά κι εθελοντών/τριών από όλον τον κόσμο για τη στήριξη των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στόχος είναι η ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών που ξεπερνάει τα σύνορα, η καταπολέμηση των διακρίσεων και της ξενοφοβίας και η προώθηση της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

stavros-niarxos-logo

 

Εφηβικό Δίκτυο
Κωνσταντινουπόλεως 189
10444, Αθήνα
Τηλ: 2105148366
e-mail: youthcentre@ddp.gr

Το ωράριο λειτουργίας του χώρου είναι 9:00π.μ.-8:00μ.μ. καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Για τη συμμετοχή στο Εφηβικό Δίκτυο απαιτείται εγγραφή και οι ωφελούμενοι/ες εξυπηρετούνται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας για προγραμματισμό ραντεβού. Όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων/ουσών. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ.