Απολογισμός ΔΔΠ 2021

Το Δίκτυο σε αριθμούς το 2021
Εισαγωγή

Στην εισαγωγή του αντίστοιχου Απολογισμού μας για το 2020, εκφράζαμε σαν ευχή για την επόμενη χρονιά (2021) να ξεκινούσε μια μετά-covid εποχή και να επιστρέφαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς όμως και το 2021 ήταν χρονιά covid, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο διάστημά της, ενώ η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει πλήρως ακόμη και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Απρίλιος 2022). Κατά συνέπεια και ο Απολογισμός του 2021 του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει αρκετό κορονοϊό!  

Παρά την ευελιξία μας και την προσαρμοστικότητα που δείξαμε, οι περιορισμοί της πανδημίας είχαν τις επιπτώσεις τους και δυσκόλεψαν και τη δική μας καθημερινή εργασία. Καταρχήν, καθώς για μεγάλο διάστημα οι δράσεις μας παρέμειναν διαδικτυακές ή με περιορισμένη προσέλευση, μας έλειψε σε σημαντικό βαθμό η ζωντάνια των παιδιών. Επίσης, σε πολλές δράσεις μας προστέθηκαν υποχρεωτικά διαδικασίες με τις οποίες δεν είχαμε εξοικείωση στο παρελθόν (όπως η διεξαγωγή rapid test στο πλαίσιο της δράσης του CPU, για να είναι εφικτή η ολοκλήρωση της μεταφοράς των παιδιών στις δομές φιλοξενίες και σε άλλες υπηρεσίες). Επιπλέον, ο εντοπισμός θετικών κρουσμάτων, τόσο στον πληθυσμό ωφελούμενων παιδιών όσο και σε εργαζόμενούς μας, μας ανέτρεψε σχέδια και γενικά ήταν μια διαρκής πρόκληση.  

Πέρα από τις προκλήσεις του κορονοϊού, το 2021 υπήρξαν και οι συνήθεις δυσκολίες, όπως η μικρή διάρκεια χρηματοδότησης των προγραμμάτων μας, που δυσχεραίνει τη δημιουργία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού δράσεων και παρεμβάσεων. Επίσης, το ύψος των χρηματοδοτήσεων, που δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό μέγεθος των αναγκών που εντοπίζουμε στο πεδίο δράσης μας και τις οποίες θα θέλαμε να καλύψουμε με το εκάστοτε πρόγραμμα που υλοποιούμε.  

Η σημαντικότερη όμως δυσκολία για το έργο μας εξακολουθεί να είναι η απουσία ενός κρατικού συστήματος παιδικής προστασίας, που θα καλύπτει όλα τα παιδιά χωρίς καμία διάκριση. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης συναντάμε συχνά αδιέξοδα και χρειάζονται καθημερινές επίπονες προσπάθειές μας για βασικά δικαιώματα των παιδιών. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πάντως και παρόλες τις παραπάνω δυσκολίες, δεν το βάλαμε κάτω. Δεν αναστείλαμε δράσεις, δεν εγκαταλείψαμε καμία υπηρεσία προς τα παιδιά. Αντιθέτως με προσήλωση στο στόχο μας, ψυχραιμία, θετικό πνεύμα και φυσικά τήρηση όλων των πρωτοκόλλων για την προστασία από τον covid (για να μην ξεχνιόμαστε…) καταφέραμε να υπερκεράσουμε αντιξοότητες και να παρουσιάσουμε, για ακόμη μία χρονιά, υψηλής ποιότητας δράσεις με πιο σημαντικές τις ακόλουθες: 

  • Συνεργασία για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων
    Το Δίκτυο, με την υποστήριξη και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ξεκινά συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και εντάσσει τη Μονάδα του Ψυχοκοινωνικής και Νομικής Υποστήριξης (CPU) στον Εθνικό Μηχανισμό επείγουσας ανταπόκρισης για ασυνόδευτους ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης με σκοπό την ολιστική υποστήριξη και προστασία παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα ασυνόδευτα. Στον Εθνικό Μηχανισμό συμμετέχει επίσης ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευση και η Άρσις. 
    https://ddp.gr/childprotectionunit/
  • Ναι, τα δικαιώματα των παιδιών έγιναν τελικά τραγούδια!
    Στο τέλος του 2021 ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της εκστρατείας μας «Αν σας τα τραγουδήσουμε | Τα δικαιώματά μας γίνονται τραγούδι». Στο πλαίσιο της εκστρατείας πραγματοποιείται διαγωνισμός στιχουργικής στον οποίο, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, θα λάβουν μέρος 283 παιδιά και σχολεία, δημιουργώντας στίχους εμπνευσμένους από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Με τη βοήθεια γνωστών, καταξιωμένων και αγαπημένων καλλιτεχνών οι στίχοι μετατρέπονται σε 14 τραγούδια, που ηχογραφούνται και κυκλοφορούν σε cd/βιβλίο με τη συνεργασία των εκδόσεων Μικρή Άρκτος. 
    https://ddp.gr/if-we-sing-them-to-you/ 


  • Το Δίκτυο στο Πάρκο Τρίτση
    Σε έναν νέο χώρο, αυτή τη φορά μακριά από το κέντρο της Αθήνας, το Δίκτυο επεκτείνει τις δράσεις του με σκοπό να υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, στην Οθωνική Αυλή του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», το Δίκτυο ξεκινά μια νέα συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, που σκοπό έχει να προσφέρει ποιοτικές δράσεις σε σχολεία (μαθητές και εκπαιδευτικούς) αλλά και τους επισκέπτες του πάρκου.
    https://ddp.gr/zise-to-parko-tritsi/
  • «Ξετυλίγοντας την κόκκινη κλωστή»
    Το ομώνυμο πρόγραμμα που υλοποιήσαμε με σκοπό να εντάξουμε τα παιδιά στον παραμυθιακό κόσμο των αδελφών Grimm καλλιεργώντας παράλληλα γλωσσικές και μεταγλωσσικές δεξιότητες, ολοκληρώνεται στις αρχές του 2021 όπου το Δίκτυο παρουσιάζει τη μεθοδολογία του.
    https://ddp.gr/taxideyontas-ston-kosmo-ton-adelfon-grimm/
  • 21+1 συγγραφείς και εικονογράφοι για το 1821
    Το Δίκτυο συμμετέχει στην έκδοση του συλλογικού έργου «21+1 για το 1821, Οι συγγραφείς γράφουν, οι καλλιτέχνες εικονογραφούν» που δημιουργείται με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21 και με έμπνευση τις ιδέες και τις αξίες της. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και οι δημιουργοί του έχουν παραχωρήσει τα δικαιώματά τους στο Δίκτυο με σκοπό την ενίσχυσή του.
    https://ddp.gr/21-1-gia-to-1821-ena-vivlio-gia/
  • Ο λόγος στους βιβλιανθρώπους
    Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου, στο πλαίσιο της προσαρμογής των δράσεών της στις συνθήκες της πανδημίας, διοργανώνει σειρά διαδικτυακών συνεντεύξεων σε ζωντανή μετάδοση με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου. Οι συνεντεύξεις ξεκινούν με την Ελένη Γερουλάνου ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν και οι Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Αργυρώ Πιπίνη, Βασίλης Παπαθεοδώρου και Μαρίζα Ντε Κάστρο.
    Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (ημέρες με πολύ μεγάλη σημασία για το Δίκτυο) 17 συγγραφείς και 17 μέλη του Δικτύου διαβάζουν αποσπάσματα από παιδικά βιβλία σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. https://www.youtube.com/watch?v=aN4Cu6L-5MM
  • Σεμινάρια
    Το 2021 είναι η χρονιά των σεμιναρίων μας. Στη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιήσουμε μόνοι ή σε συνεργασία με άλλους φορείς (όπως οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, το University of Edinburgh και το Cowgate Under 5’s Centre, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο» κλπ) 23 σεμινάρια με ενδιαφέρουσες και χρήσιμες θεματικές για εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με παιδιά, όπως: «Η διαπολιτισμικότητα ως δεξιότητα ζωής στο δημοκρατικό σχολείο», «Η παιδαγωγική Fröbel», «Πολιτιστική και περιβαλλοντική προσέγγιση στην τάξη, αξιοποιώντας το βιβλίο ‘Αλφαβητάρι της ζωής’», «Παιδί και Δημόσιος Χώρος», «Αξιοποίηση και χρήση των ξενόγλωσσων, πολύγλωσσων βιβλίων, καθώς και των εικονοβιβλίων στην εκπαιδευτική διαδικασία», «Περπατώ, Ανακαλύπτω, Γράφω για την Πόλη», «Υποστήριξη παιδιών προσφύγων και μεταναστών, με βιωματική μεθοδολογία και συμπεριληπτική φιλοσοφία, στα γνωστικά αντικείμενα της γλώσσας, των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών», «Αξιοποίηση της Κίνησης στην στη Διδασκαλία», «Λογοτεχνία και Comics, Μυθολογία και Comics, προσεγγίσεις».Στα σεμινάριά μας θα λάβουν μέρος Έλληνες εκπαιδευτικοί από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό. https://ddp.gr/seminaria/
  • Έρευνα
    Έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας αλλά και μία ολόκληρη σχολική χρονιά, στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας δεν πραγματοποιήθηκε δια ζώσης εκπαίδευση, το Δίκτυο πραγματοποίησε έρευνα  ανάλυσης και αξιολόγησης της Τηλεκπαίδευσης που απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς, γονείς και υπεύθυνους δομών φιλοξενίας προσφύγων.
    https://ddp.gr/tilekpaideysi-ereyna-analysis-kai-axiologisis/
  • Για την προστασία των παιδιών-θυμάτων βίας
    Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ενώνει τη φωνή του με τις οργανώσεις Παιδικά Χωριά SOS και Terre des hommes Ηellas (Γη των ανθρώπων) σε μια εκστρατεία με σκοπό την άμεση λειτουργία των Αυτοτελών Γραφείων Ανηλίκων Θυμάτων “Σπίτια του Παιδιού” ώστε να πάψει η προβληματική μεταχείριση των παιδιών – θυμάτων βίας στην Ελλάδα που τα οδηγεί σε περαιτέρω κακοποίησή και να υπάρξει ουσιαστική προστασία, σύμφωνη με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Στο πλαίσιο της εκστρατείας διοργανώνεται και σχετική διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετέχουν η τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Όλγα Θεμελή.
    https://ddp.gr/spiti-toy-paidioy-treis-organoseis-rotoyn-treis-eidikoi/
  • Συνεπιμέλεια…
    Ανάμεσα στα ζητήματα που μας απασχόλησαν το 2021 ήταν και το νομοσχέδιο “Μεταρρυθμίσεις Αναφορικά με τις Σχέσεις Γονέων και Τέκνων και άλλα Ζητήματα Οικογενειακού Δικαίου” (γνωστότερο ως “νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια”). Το Δίκτυο κατέθεσε σχόλια αλλά επιπλέον διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Συνεπιμέλεια: Μεταρρύθμιση ή Απορρύθμιση», η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 5000 viewers.
    https://www.facebook.com/ddp.gr/videos/196432528689512 
    https://ddp.gr/dt-synepimeleia-metarrythmisi-i-aporrythmisi/*Με προεξέχουσες τις δύο προαναφερόμενες εκδηλώσεις, το Δίκτυο στη διάρκεια του 2021 προχώρησε και σε άλλες 31 δράσεις συνηγορίας με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Δείτε τις εδώ
  • Καλές πρακτικές συνέχεια
    Συνεχίζοντας την παράδοσή μας σε δράσεις που αναγνωρίζονται ως «καλές πρακτικές» το 2021 το πρόγραμμά μας ”Further the Movement” συμπεριλήφθηκε ως καλή πρακτική στο πλαίσιο του προγράμματος ENACTED (πρόγραμμα Erasmus+) ενώ οι παιδαγωγικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, που προσέφερε το Δίκτυο μέσω του «Κέντρου για το Παιδί» στο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων στα Πατήσια (Σαρανταπόρου 4), επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καλή πρακτική του FEAD (Fund for European Aid to the Most Deprived) / TEBA (Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους) και συμπεριελήφθησαν σε σχετική έκδοση με 28 ανάλογες «καλές πρακτικές» από όλη την Ευρώπη. 
    https://ddp.gr/to-kentro-gia-to-paidi-sarantaporoy-anamesa-stis/
  • Για βραβείο…
    Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη μας λαμβάνει υποψηφιότητα στα Βραβεία Φιλαναγνωσίας 2021 για το Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» (κατηγορία παιδική/νεανική βιβλιοθήκη) για τη συνολική της δράση. Τα βραβεία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα – International Board on Books for Young People (IBBY)].
  • Logo
    Το νέο μας λογότυπο βγαίνει στον αέρα το 2021! Εμπνευσμένο από το παιχνίδι tangram, απεικονίζει με σαφήνεια το «είναι» του Δικτύου: ένα παιδί κάθε ταυτότητας και καταγωγής, ένα παιδί που, με τη βοήθεια του Δικτύου, πατά γερά στα πόδια, τρέχει, παίζει, γελά. 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Το Εργαστήρι Πολιτισμού είναι ο χώρος από όπου ξεκίνησε το Δίκτυο. Στεγάζει την Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη καθώς και ομάδες μαθησιακής υποστήριξης, φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης, εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις ενώ επιπλέον αποτελεί το εφαλτήριο της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης του Δικτύου. 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;
Αλκαμένους 11β, Σταθμός Λαρίσης, Αθήνα 

ΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΧΕΙ;
Είναι ένας χώρος ανοιχτός για κάθε παιδί ή ομάδα παιδιών (π.χ. τάξη) από 5 ως 12 ετών. Παιδιά από διάφορα και διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα συμμετέχουν καθημερινά σε ποικίλες δράσεις και προγράμματα και δανείζονται ελληνικά, δίγλωσσα και ξενόγλωσσα παιδικά βιβλία από τους 8.000 τίτλους που περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη μας. 

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Η εφήμερη βιβλιοθήκη μας, που επισκέπτεται ανοιχτούς και κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν παιδιά για να τα φέρει σε επαφή με βιβλία και ποικίλες δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης. (χρηματοδότηση: The Hellenic Initiative) 

Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάζονται και υλοποιούνται εκπαιδευτικά και δημιουργικά εργαστήρια, επιμορφωτικά σεμινάρια, καθώς επίσης συνεδρίες ψυχολογικής / κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής για άπορα παιδιά και τις οικογένειές τους. (με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων) 

Πρόγραμμα δημιουργικής γραφής και τεχνικής stopmotion animation με σκοπό την προώθηση και διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και το ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας σαν μέσο τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους, με χρήση LEGO. 

(χρηματοδότηση: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και πρόγραμμα ΤΕΒΑ του Δήμου Αθηναίων | υποστήριξη: LEGO 

 ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021 

  • Τα 3223 παιδιά (από την Ελλάδα και 27 άλλες εθνικότητες) που έλαβαν μέρος στις δράσεις του Εργαστηρίου και των προγραμμάτων του 
  • Οι 280 δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για τα παιδιά (δημιουργικές ομάδες, ομάδες μαθησιακής υποστήριξης, πολιτιστικές εκδηλώσεις/επισκέψεις) 
  • Οι 435 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 
  • Η ουσιαστική επικοινωνία και η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε με νέες οικογένειες που ήρθαν στο Εργαστήρι Πολιτισμού αλλά και διατηρήθηκε με τις παλιές γνώριμές μας οικογένειες. 

 ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!

«Περνάμε τέλεια, γιατί πρέπει να φύγουμε;» – αδέλφια διαμαρτυρόμενα προς τους γονείς τους την ώρα κλεισίματος του Εργαστηρίου Πολιτισμού. 

«…και επειδή;» – ατάκα παιδιού του Εργαστηρίου που ταίριαξε γάντι ως ατάκα του πρωταγωνιστή της ταινίας stop motion animation «Ένα σχολείο να μας χωράει όλους», που έφτιαξαν τα παιδιά. 

ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ;
Χάρη στην δυναμική ομάδα μας: Έφη Μάνσαλη (συντονίστρια Εργαστηρίου Πολιτισμού), Θανάσης Κοτσοβός (υπεύθυνος Βιβλιοθήκης και Πλανόδιας Βιβλιοθήκης), Κούλα Πανάγου (υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων), Αλεξία Καραπατσιά (υπεύθυνη «Είμαστε κι εμείς εδώ!»), Λιζέτα Ζιάκου, Άλκηστις Κατσανεβάκη και Ιωάννα Κουτσούκη (παιδαγωγοί), αλλά και τους 22 εθελοντές του Εργαστηρίου Πολιτισμού. 

ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Ο ειδικά σχεδιασμένος για έφηβους/ες και νέους/ες (13 ως 24 ετών) διαπολιτισμικός χώρος του Δικτύου. Στόχος του είναι να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και προγραμμάτων και να συνεισφέρει στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση έφηβων και νέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;
Κωνσταντινουπόλεως 189, Κολωνός, Αθήνα, (μεταξύ των σταθμών «Μεταξουργείο» και «Σταθμός Λαρίσης» του Μετρό). 

ΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΧΕΙ;
Είναι ένας ελεύθερος και ασφαλής χώρος υποστήριξης, ψυχαγωγίας και συνάντησης, που επιδιώκει την ανάπτυξη μίας διαπολιτισμικής κοινότητας νέων στην Αθήνα, με τη δημιουργία ισχυρών δεσμών και συνεργατικότητας μεταξύ διαφορετικών εφήβων και νέων. 

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2021 

Το εμβληματικό πρόγραμμα του Δικτύου που μεταδίδει τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας, προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο και βοηθάει έφηβους και νέους να ασκήσουν βασικά τους δικαιώματα ενισχύοντας την ένταξή τους στην κοινωνία. 

(Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες [UNHCR] και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας.) 

  • City Zen Ship 3 

Το πρόγραμμα της εφηβικής θεατρικής ομάδας μας. Στο πλαίσιό του η ομάδα μας ετοιμάζει την παράστασή της με θέμα τα social media και τα fake news, η οποία θα παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στο Μονπελιέ της Γαλλίας.  

(χρηματοδότηση:Ευρωπαϊκή Επιτροπή [Erasmus+]) 

Το πρόγραμμα που απευθύνεται σε εφήβους και νέους πρόσφυγες και μετανάστες, και στοχεύει στην κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωσή τους μέσα από ολοκληρωμένες δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης, εργασιακής συμβουλευτικής, πρόσβασης στην εκπαίδευση, επιμόρφωσης και άτυπης μαθητείας μέσα από θεατροπαιδαγωγική παρέμβαση και διασύνδεσης με την εργασιακή πραγματικότητα.  

(Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με εταίρους την International Rescue Committee [IRC] και τη Συντεχνία του Γέλιου). 

To ερευνητικό πρόγραμμα σύγχρονου χορού που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, κοινωνική σύγκλιση και καταπολέμηση των προκαταλήψεων δίνοντας την ευκαιρία σε νέους Έλληνες και Ελληνίδες χορευτές και χορεύτριες να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους με την ενεργή συμμετοχή εφήβων και νέων προσφύγων και μεταναστών.  

(χρηματοδότηση: Υπουργείο Πολιτισμού. Εταίρος: ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού “ΑΚΤΙΝΑ” ) 

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021 

  • Οι 585 έφηβοι και νέοι που έλαβαν μέρος στις δράσεις του Εφηβικού και των προγραμμάτων του 
  • Οι 70 δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για αυτούς (δημιουργικές ομάδες, ομάδες μαθησιακής υποστήριξης, πολιτιστικές εκδηλώσεις/επισκέψεις) 
  • Οι συνεντεύξεις του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Καρίμ Ανσαριφάρντ και της δημάρχου Τήλου, Μαρίας Καμμά-Αλιφέρη στα «Αποδημητικά Πουλιά» 
  • Η δημοσίευση άρθρων των Νέων Δημοσιογράφων του Εφηβικού στο Generation Woman, την πλατφόρμα Qisetna, αλλά και το ιαπωνικό περιοδικό FRaU by Kodansha. 
  • Τα σεμινάρια των IdeaHackers για το ψηφιακό μάρκετινγκ που παρακολούθησε  η ομάδα μας με σκοπό να βοηθήσει τους Νέους Δημοσιογράφους να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τη διαδικτυακή τους παρουσία.  
  • Η εύρεση εργασίας από δύο ωφελούμενους του προγράμματος Πρόσβασις και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης. 
  • Η ενεργή συμμετοχή των ωφελούμενων του Πρόσβασις στην παραγωγή και εκτέλεση της παράστασης «Μια γιορτή στου Νουριάν». 
  • Η καταγραφή του προγράμματος Πρόσβασις ως “καλή πρακτική” στον τομέα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Erasmus+ προγράμματος “ENACTED”. 

ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! 

«Επιτέλους πια, ξανά εδώ» – η φράση-χαιρετισμός των εφήβων μας όταν ξανάρχισαν οι δια ζώσης δράσεις μας  

«Ανυπομονώ να ξεκινήσω το νέο μου άρθρο! Μέσω της συγγραφής νιώθω ελεύθερος και δραστήριος. Μου αρέσει πολύ να μιλάω για τη χώρα μου και τις συνήθειες μας. Νιώθω ότι και εμείς έχουμε φωνή, ότι ο λόγος μας μετράει και είμαστε ελεύθεροι να εκφραστούμε χωρίς κάποιος να μας κρίνει». – Μέλος των Νέων Δημοσιογράφων από τη Θεσσαλονίκη 

ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ;
Με την φροντίδα και αφοσίωση της ομάδας μας που αποτελείται από τους: Πηνελόπη Γιαννακοπούλου (Υπεύθυνη Εξεύρεσης Πόρων και Project Manager Εφηβικού Δικτύου), Μιράντα Βατικιώτη (Συντονίστρια του Prosvasis), Βασιλική Παπαγεωργίου (Κοινωνική λειτουργός), Αντώνη Μπέρτο (Ψυχολόγος, Υπεύθυνος του Further the Movement), Μυρτώ Συμεωνίδου (Δημοσιογράφος -Συντονίστρια Young Journalists), Φιλίππα Δημητριάδη (Δημοσιογράφος – Editor Young Journalists), Μύριαμ Σαββοπούλου (Πολιτισμική Διαμεσολαβήτρια), Μαρία Τροχοπούλου και Ιωάννα Παπαϊωάννου (Digital Trainers), αλλά και των 15 εθελοντών του Εφηβικού. 

«ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΪΜΠΕΡ» - ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ΚΔΑΠ)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Είναι το ΚΔΑΠ του Δικτύου που πραγματοποιεί δημιουργικές δραστηριότητες σε καθημερινή βάση με σκοπό την ανάπτυξη της ατομικής και ομαδικής έκφρασης των παιδιών, την ανάπτυξη φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ τους, την προώθηση της ελευθερίας έκφρασης και της ενεργητικής συμμετοχής. 

(Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» της Ε.Ε.Τ.Α.  με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΕΣΠΑ] & λοιπών συμμετεχόντων στην υποστήριξη της Δράσης εταίρων/οργανισμών). 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;
Πλατεία Τράιμπερ 8, στην περιοχή του Μεταξουργείου (στο ύψος της οδού Λιοσίων 19). 

ΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΧΕΙ;
Παρέχει στα παιδιά (ηλικίας 5-12 ετών και προερχόμενα από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα) ευκαιρίες για ψυχαγωγία και συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή διευκολύνοντας και συνδράμοντας παράλληλα τις μητέρες τους στην ισότιμη πρόσβαση στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.  

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021 

  • Τα 36 παιδιά που παρακολούθησαν το ετήσιο πρόγραμμα του ΚΔΑΠ 
  • Η καθημερινή μαθησιακή υποστήριξη ελληνικών & αγγλικών για όλα τα παιδιά (που έγινε και διαδικτυακά στη διάρκεια του lockdown).  
  • Η έμπνευση των εθελοντών μας, με βάση τις ανάγκες των παιδιών, που οδήγησε στον σχεδιασμό πολύ ενδιαφέρουσων και χρήσιμων δραστηριοτήτων, όπως: Art Therapy, Origami, Hiphop dance, Environment/gardening projects, STEM Education, Storytelling time, Εικαστικά, Ομαδικά Παιχνίδια, Κουζίνες του Κόσμου, Μουσικοκινητική Αγωγή 

ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! 

“Εδώ περνάμε πιο ωραία” – παιδί του ΚΔΑΠ 

«Τι θα μαγειρέψουμε; Πάλι κάτι ‘γιάμι’ παρακαλώ!» – παιδί του ΚΔΑΠ 

ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ;
Με την πολύτιμη εργασία της Ελένης Τσεκουρλούκη (υπεύθυνη ΚΔΑΠ) και την αμέριστη συμπαράσταση 18 εθελοντών.  

ΖΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων του Δικτύου μέσα στο Πάρκο Τρίτση με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση, καθώς και την ανάδειξη της ιδιαίτερης αξίας του πρασίνου εντός του αστικού ιστού. Απευθύνεται σε σχολεία αλλά και σε όσους επισκέπτονται το πάρκο ατομικά (παιδιά και γονείς).  

(Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής) 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;
Οθωνική Αυλή, Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, Ίλιον, Τ.Κ. 131 22 

ΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΧΕΙ;
Το πρόγραμμα αναδεικνύει εναλλακτικούς τρόπους να βλέπουμε τα σχολικά μαθήματα μέσα από την κίνηση στον ανοιχτό χώρο καθώς και τρόπους ευαισθητοποίησης πάνω στα δικαιώματα του παιδιού. Σημαντικό βάρος δίνεται και στα σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς με σκοπό τη δημιουργία μιας ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας που θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση της φύσης με την εκπαιδευτική διαδικασία.  

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021 

  • Τα 172 παιδιά που έλαβαν μέρος στις δράσεις μας 
  • Τα 8 δημοτικά σχολεία της Αττικής που, παρά τους περιορισμούς του κορονοϊού, επισκέφτηκαν το Πάρκο για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμά μας 
  • Η έκθεση με έργα ασυνόδευτων ανήλικών, εμπνευσμένα από τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που φιλοξενούμε στην Οθωνική Αυλή σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία προστασίας Ασυνόδευτών Ανηλίκων  
  • Οι 100 συμμετοχές στον Α΄ Κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων που οργανώσαμε στο Πάρκο. 
  • Το ότι μέσα μόνο σε λίγους μήνες λειτουργίας του προγράμματος έχουμε αναδείξει την ιδιαίτερη αξία του Πάρκου και την ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού και πολιτισμικού χαρακτήρα του  

 ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! 

«Παρατηρούμε, εξερευνούμε, ανακαλύπτουμε, κινούμαστε, δημιουργούμε. Το Πάρκο γίνεται δικό µας!» – το σύνθημά μας στο Πάρκο.  

ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ;
Χάρη στις δημιουργικές ιδέες της ομάδας μας που αποτελείται από τους: Μαρία Τροχοπούλου (συντονίστρια προγράμματος), Ιωάννα Μοσχούρη και Στέφανο Κονόμι (παιδαγωγοί) και Κούλα Πανάγου (υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων), αλλά και τη σημαντική βοήθεια της εικονογράφου Χαράς Μαραντίδου. 

ΖΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων του Δικτύου μέσα στο Πάρκο Τρίτση με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση, καθώς και την ανάδειξη της ιδιαίτερης αξίας του πρασίνου εντός του αστικού ιστού. Απευθύνεται σε σχολεία αλλά και σε όσους επισκέπτονται το πάρκο ατομικά (παιδιά και γονείς).  

(Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής) 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;
Οθωνική Αυλή, Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, Ίλιον, Τ.Κ. 131 22 

ΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΧΕΙ;
Το πρόγραμμα αναδεικνύει εναλλακτικούς τρόπους να βλέπουμε τα σχολικά μαθήματα μέσα από την κίνηση στον ανοιχτό χώρο καθώς και τρόπους ευαισθητοποίησης πάνω στα δικαιώματα του παιδιού. Σημαντικό βάρος δίνεται και στα σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς με σκοπό τη δημιουργία μιας ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας που θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση της φύσης με την εκπαιδευτική διαδικασία.  

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021 

  • Τα 172 παιδιά που έλαβαν μέρος στις δράσεις μας 
  • Τα 8 δημοτικά σχολεία της Αττικής που, παρά τους περιορισμούς του κορονοϊού, επισκέφτηκαν το Πάρκο για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμά μας 
  • Η έκθεση με έργα ασυνόδευτων ανήλικών, εμπνευσμένα από τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που φιλοξενούμε στην Οθωνική Αυλή σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία προστασίας Ασυνόδευτών Ανηλίκων  
  • Οι 100 συμμετοχές στον Α΄ Κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων που οργανώσαμε στο Πάρκο. 
  • Το ότι μέσα μόνο σε λίγους μήνες λειτουργίας του προγράμματος έχουμε αναδείξει την ιδιαίτερη αξία του Πάρκου και την ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού και πολιτισμικού χαρακτήρα του  

ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! 

«Παρατηρούμε, εξερευνούμε, ανακαλύπτουμε, κινούμαστε, δημιουργούμε. Το Πάρκο γίνεται δικό µας!» – το σύνθημά μας στο Πάρκο.  

ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ;
Χάρη στις δημιουργικές ιδέες της ομάδας μας που αποτελείται από τους: Μαρία Τροχοπούλου (συντονίστρια προγράμματος), Ιωάννα Μοσχούρη και Στέφανο Κονόμι (παιδαγωγοί) και Κούλα Πανάγου (υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων), αλλά και τη σημαντική βοήθεια της εικονογράφου Χαράς Μαραντίδου. 

ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – CHILD PROTECTION UNIT (CPU)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Εξειδικευμένο πρόγραμμα του Δικτύου που λειτουργεί σε δύο αλληλοσυμπληρούμενους πυλώνες: ο πρώτος περιλαμβάνει δράσεις για τη συνηγορία, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, και κινητοποίηση των ίδιων των παιδιών και της κοινής γνώμης σχετικά με την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων και αιτούντων διεθνή προστασία, ενώ ο δεύτερος περιλαμβάνει δράσεις «στο πεδίο», σχετικές με την καθημερινή και έμπρακτη προστασία των συγκεκριμένων παιδιών και των δικαιωμάτων τους.  

(Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες [UNHCR]).  

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;
Αλκαμένους 11α, Σταθμός Λαρίσης, Αθήνα 

ΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΧΕΙ;
Προσφέρει ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά και παιδιά που είναι χωρισμένα από την οικογένειά τους, τα οποία εντοπίζουμε οι ίδιοι ή μας παραπέμπονται. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη παρέχεται μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, οι οποίοι βασίζονται σε εξατομικευμένη προσέγγιση και ατομικό σχέδιο δράσης για κάθε παιδί. Επίσης, υλοποιούμε ενταξιακά ομαδικά εργαστήρια με άτομα εφηβικής ηλικίας. Οι δικηγόροι παρέχουν νομική υποστήριξη, εκπροσώπηση και συνδρομή στη διαδικασία πλήρους καταγραφής του αιτήματος διεθνούς προστασίας, εξέταση αιτήματος διεθνούς προστασίας ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών, διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης και διαδικασία μετεγκατάστασης, καθώς και άλλες νομικές ενέργειες που τυχόν απαιτηθούν για την προστασία και πρόσβαση ιδίως των ασυνόδευτων παιδιών στα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για παιδιά κάτω των 15 ετών. 

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021 

  • Τα 960 παιδιά που εξυπηρετήθηκαν από το πρόγραμμα 
  • Οι 1.736 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης
  • Οι 693 νομικές συνεδρίες 
  • Οι 860 συνοδείες για ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη 
  • Οι 2.600 συμπληρωματικές ενέργειες και follow up 
  • Η εντός 48 ωρών τοποθέτηση 228 παιδιά σε ασφαλή στέγη.  
  • Οι 16 υποθέσεις επιτυχούς οικογενειακής επανένωσης  
  • Η 1 απόφαση αναγνώρισης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε μονογονεϊκή τριμελή οικογένεια  
  • Οι 2 αποφάσεις αναγνώρισης του παραδεκτού του αιτήματος διεθνούς προστασίας. 
  • Η λειτουργία του CPU (από Απρίλιο του 2021) στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού επείγουσας ανταπόκρισης για ασυνόδευτους ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης (“Εθνικός Μηχανισμός”) που υπάγεται στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! 

«Να μείνω εδώ, μαζί σας!» – ασυνόδευτος ανήλικος λίγο πριν μεταφερθεί σε δομή φιλοξενίας 

«Δεν θα ξεχάσω όσα κάνετε για εμένα» – ασυνόδευτοςανήλικος 

ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ;
Χάρη στη σιγουριά και την ασφάλεια που εκπέμπει η ομάδα μας που αποτελείται από τους: Ρούλα Λινάρδου και Πελοπίδα Νικολόπουλο (υπεύθυνοι διαχείρισης προγράμματος), Αναστασία Καρκούλια, Ιωάννα Ντρέγκα, Ρωμαλέα Ντρέγκα, Γωργία Παπαϊωάννου, Αντώνη Πεσίνη, (δικηγόροι) Άντζελα Στραμάρκου, Γωγώ Χίου, Μαρίνα Περτσινίδου, (κοινωνικοί λειτουργοί), Χρυσούλα Βατικιώτη, Εφη Μάνσαλη (κοινωνικοί επιστήμονες), Μαντώ Λιαδοπούλου, Λιννέα Άντερσον, Μάνια Παππά, Αντώνη Μπέρτο, Δέσποινα Κοτσόβολου (ψυχολόγοι), Χισάμ Ομάρ Μπαχλούλ, Mohammad Sanich Deghani, Muhammad Rizwan, Ali Hamza Nawaz, Fatiha Benradwane, Ahmed Fallah, Sarif Rahman (διαπολιτισμικοί μεσολαβητές). 

15 Ιανουαρίου: Ξεκινάμε στο Εφηβικό Δίκτυο το Πρόσβασις (Active Citizens Fund), ένα πρόγραμμα κοινωνικής ένταξη και ενδυνάμωσης ασυνόδευτων εφήβων προσφύγων και μεταναστών. Συνεργάτες μας είναι η International Rescue Committee (IRC) και η θεατρική ομάδα Συντεχνία του Γέλιου. 

20 και 28 Ιανουαρίου: Ανακοινώνουμε τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό στιχουργικής «Αν σας τα τραγουδήσουμε;». Στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες που θα δημιουργήσουν τραγούδια για τα δικαιώματα, καλούμε όλα τα παιδιά να εμπνευστούν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και να συνθέσουν στίχους. Συγκεντρώνουμε 284 συμμετοχές! 

Φεβρουάριος: Συνεχίζουμε τις ψηφιακές αφηγήσεις μας στο Bobos Family Radio 

23 Φεβρουαρίου: Συμμετέχουμε στο επιμορφωτικό σεμινάριο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα: «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».  

9 Μαρτίου: Συνυπογράφουμε ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στην Ελληνική Κυβέρνηση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την πρόσβαση και τη συμπερίληψη παιδιών αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην εκπαίδευση.  

19 Μαρτίου: Δύο βιβλιοθήκες ανακατεύουν τα ράφια τους και ανταλλάσσουν ήρωες, ιστορίες και χρώματα! Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη μας και η Athens Comics Library για 10 ημέρες αλληλοπροτείνουν αγαπημένα βιβλία και comics 

14 Απρίλιου: Εκδίδουμε ανακοίνωση για την εμφαντική ανάγκη κατάλληλης εκπαίδευσης των Σωμάτων Ασφαλείας με αφορμή το περιστατικό της 30ής Μαρτίου 2021 στο πάρκο Αγ. Αντωνίου της Λάρισας, που είχε ως κατάληξη το σπάσιμο του χεριού ενός ανήλικου 13 ετών στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. 

14 Απρίλιου: H εφημερίδα μας «Αποδημητικά Πουλιά» συμπληρώνει τέσσερα χρόνια έντυπης και ένα χρόνο ψηφιακής ζωής! Στη διάρκεια του 2021 θα κυκλοφορήσουν 4 νέα τεύχη της εφημερίδας, θα ανέβουν 14 διαδικτυακά άρθρα στην ηλεκτρονική μορφή της και μαζί 11 νέες ραδιοφωνικές εκπομπές. 


15 Απριλίου
: Είμαστε προσκεκλημένοι και συζητάμε ζωντανά με τους μαθητές για τα δικαιώματα των παιδιών στη ραδιοφωνική εκπομπή της Συνεργατικής Τάξης (ΣΤ΄), του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου. 

Μάιος: Συνέχεια της συνεργασίας μας με τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα παιδιά του Δικτύου παρουσιάζουν τις βιβλιοκριτικές τους στο  «Παιδιά, διάλειμμα!», την παιδική εφημερίδα των εκδόσεων. 

10 Μαΐου: Τα ερωτήματα που δεν τέθηκαν σχετικά με την πανδημία και τα τραύματα που αυτή δημιούργησε στα παιδιά, τίθενται σε άρθρο του διευθυντή του Δικτύου, που δημοσιεύει το Protagon.gr   

12 Ιουνίου: Ανοίγει ο κήπος της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ). Χάρη στην ακούραστη προσπάθεια ομάδας εθελοντών μας (με τους οποίους μας τροφοδοτεί το Respect for Greece), γειτονικός από το Εργαστήρι Πολιτισμού παρατημένος προαύλιος χώρος της ΠΕΨΑΕΕ μετατρέπεται σε όαση πρασίνου για τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους της ΠΕΨΑΕΕ και του Δικτύου αλλά και για όλη τη γειτονιά!


13 Ιουνίου
: Ανακοινώνουμε την τελική επιλογή των στίχων από τον διαγωνισμό στιχουργικής “Τα δικαιώματά μας γίνονται τραγούδι”. Όλες οι συμμετοχές (επιλεγμένες και μη) ανεβαίνουν και βρίσκονται στο site μας.   

14 Ιουνίου: Πραγματοποιούμε την τελική εκδήλωση, του ερευνητικού προγράμματος σύγχρονου χορού Further the Movement όπου παρουσιάζουμε το πολύ ενδιαφέρον υλικό που παράχθηκε στη διάρκεια του προγράμματος.  

18 Ιουνίου: Το πρόγραμμά μας, Further the Movement, ενώνει τις δυνάμεις του με τα αντίστοιχα προγράμματα ‘MAPS • migrating Artists Project‘ και Dare Dance Digitalize – The 3D Project και δημιουργούν μαζί ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο χορού και κινηματογράφησης με τη Χρυσάνθη Μπαδέκα στο Ερευνητικό Κέντρο Χορού Duncan Dance Research Center.  

23 Ιουνίου: Συμμετέχουμε (με εκπρόσωπο τον διευθυντή μας και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Πάνο Χριστοδούλου) στην κριτική επιτροπή των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Αναγνώστης  

30 Ιουνίου: Μαζί με την International Rescue Committee Hellas (IRC) και τη θεατρική ομάδα Συντεχνία του Γέλιου, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης του προγράμματος Πρόσβασις, διοργανώνουμε στο ανοιχτό θέατρο Κολωνού μια μεγάλη γιορτή-θεατρική παράσταση παρουσιάζοντας το έργο «Μια γιορτή στου Νουριάν» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι.  

13 Ιουλίου: Τοποθετούμαστε και σχολιάζουμε το νομοσχέδιο “Αναβάθμιση του Σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις”, που τίθεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.   

27 Ιουλίου: Οι στίχοι των παιδιών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό μας στιχουργικής ξεκινούν να γίνονται τραγούδια και μπαίνουμε στο studio με τους the BURGER PROJECT για την ηχογράφηση του πρώτου κομματιού.

12 Αυγούστου: Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, οι εργαζόμενοι/ες μας προσφέρουν φαγητό και νερό στις δυνάμεις και στους εθελοντές/τριες πυρόσβεσης της φωτιάς καθώς και στους πληγέντες από τον Άγιο Στέφανο, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία.  

3 Σεπτεμβρίου: #Welcome_Amal! Η γιγάντια μαριονέτα Amal, στο πλαίσιο του μεγάλου ταξιδιού της (8.000 χλμ) και μετάδοσης του μηνύματος προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών προσφύγων, συναντά την Πλανόδια Βιβλιοθήκη μας.  

7 Σεπτεμβρίου: Το επιτυχημένο πρόγραμμά μας Είμαστε κι εμείς εδώ επιστρέφει! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης του Αναλφαβητισμού ξεκινάμε εργαστήρια με στόχο την παραγωγή μιας μικρού μήκους ταινίας stopmotion animation βασισμένη σε σενάριο παιδιών και σχετική με το δικαίωμα στην εκπαίδευση.  

11 Σεπτεμβρίου: Μαζί με ακόμη 14 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών εκδίδουμε ανακοίνωση, μετά την απαράδεκτη διαρροή σε ηλεκτρονικό μέσο των ονομάτων παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγείο με κίνητρο τη δημόσια έκθεσή τους λόγω της καταγωγής τους.  

24 Σεπτεμβρίου: Παρουσιάζουμε τον οδηγό με μία αναβαθμισμένη μεθοδολογία του προγράμματός μας Νέοι Δημοσιογράφοι και μία μη-τυπική πρακτική εκπαίδευσης πάνω στο Γραμματισμό στα Μέσα και την Ενημέρωση (Media & News Literacy). Ο οδηγός δημοσιεύεται στο πλαίσιο του προγράμματος Efivos.  

27 Σεπτεμβρίου: Μετά από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εκθέτουμε τις απόψεις μας σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα ‘Κυψέλη’ για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, ‘Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία’ και άλλες διατάξεις».  

7 Οκτωβρίου: Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη μας ταξιδεύει στην Αμοργό, συμμετέχοντας στο Bluestarino Festival 2021! Μαζί με τα παιδιά του νησιού αναπτύσσουμε βιβλιοδράσεις και βρίσκουμε τρόπους να προστατέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. 

11 Οκτωβρίου: Είμαστε καλεσμένοι των εκδόσεων Φουρφούρι στην επίσημη παρουσίαση του πολυβραβευμένου βιβλίου του Shaun Tan “Η Άφιξη”. Συμμετέχοντας στο πάνελ της παρουσίασης αναφερόμαστε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και ειδικά τα παιδιά, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή. 

16 Νοεμβρίου: Πάμε στη Βουδαπέστη και συμμετέχουμε στο International Experts Meeting του έργου Speak Up! – Media For Inclusion (Erasmus+). Εκεί, στο πλαίσιο του Οδηγού για δημοσιογράφους που δημιουργήθηκε από 25 ειδικούς από όλες τις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα, έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας Νέοι Δημοσιογράφοι και την εφημερίδα μας Αποδημητικά Πουλιά. 

21 Νοεμβρίου: Το βιβλίο/cd «Αν σας τα τραγουδήσουμε; | Τα δικαιώματα μας έγιναν τραγούδι», που περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια που προέκυψαν από τον διαγωνισμό στιχουργικής κυκλοφορεί! Μαζί με τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος το γιορτάζουμε δεόντως διοργανώνοντας εργαστήρια και δράσεις για παιδιά και μαζί live παρουσίαση των τραγουδιών. Γιορτάζουμε μαζί και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 

30 Νοεμβρίου: Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη μας ταξιδεύει μέσα στο καταχείμωνο! Τη συγκεκριμένη εποχή οι δράσεις και ανθρώπινη επαφή έχουν μεγαλύτερη σημασία, ειδικά για παιδιά που ζουν σε πιο απομονωμένες περιοχές. Για το λόγο αυτό επισκεπτόμαστε την Πάρο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού συναντάμε τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου – Μάρπησσας.  

9 Δεκεμβρίου: Συμμετέχουμε στην Καμπάνια Προ-Χωράω, που διοργανώνει το Πολύχρωμο Σχολείο με τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Για μια Συμπεριληπτική Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση. Για ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά». 

*Στη διάρκεια του 2021 το Δίκτυο προχώρησε και σε άλλες 31 δράσεις με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Δείτε τις εδώ.

31 δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινής γνώμης:  

  • Με ανοιχτή κοινή επιστολή μας, 20 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ζητήσαμε την άμεση εκκένωση της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι Λέσβου μετά και την επιβεβαίωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για συγκέντρωση μολύβδου, ανώτερη των αποδεκτών ορίων σε τμήμα της δομής.  
  • Μαζί με άλλες 19 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών αποστείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας για τα ζητήματα στον εκπαιδευτικό τομέα, με σκοπό να τονίσουμε την έλλειψη πρόσβασης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα των παιδιών αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Ελλάδα. 
  • Προβήκαμε σε σχολιασμό στη δημόσια διαβούλευση ως προς τη Σύνθεση του Εθνικού Μηχανισμού κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού – τροποποίηση του άρθρου 9 του ν. 4491/2017.  
  • Υποβάλαμε έκθεση και σχόλια εκ μέρους του Δικτύου στην Ετήσια Έκθεση της EASO για το 2020.  
  • Μαζί με άλλους δέκα εκπροσώπους από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής αιτούντων άσυλο του Υπουργείου Ασύλου και Μετανάστευσης προκειμένου να παρουσιάσουμε τα ζητήματα στην εκπαίδευση και να τονίσουμε την έλλειψη πρόσβασης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα των παιδιών αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Ελλάδα. 
  • Μαζί με ακόμα 33 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών αποστείλαμε στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές μια ανοιχτή επιστολή με τίτλο: «ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΜΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΤΕΡΕΙΤΕ», προκειμένου να παρουσιαστούν τα ζητήματα πρόσβασης στην εκπαίδευση και να αναδειχθεί η έλλειψη πρόσβασης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα των παιδιών αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην Ελλάδα. 
  • Από κοινού με άλλες 15 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που παρέχουν νομική υποστήριξη, αποστείλαμε ηλεκτρονική επιστολή στις αρμόδιες αρχές σχετικά με την μη ολοκλήρωση μεταφορών βάσει του Κανονισμού Δουβλίνου από τη Μονάδα του Δουβλίνου της Υπηρεσίας Ασύλου. 
  • Συμμετείχαμε στην κοινή υποβολή για την Οικουμενική Περιοδική Ανασκόπηση του ΟΗΕ, σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. 
  • Συναντηθήκαμε με ερευνητή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Ένταξη και τη Μετανάστευση, όσον αφορά την έρευνα αυτού για τη συνηγορία σχετικά με την κατάργηση της κράτησης μεταναστών στην Ευρώπη και το ρόλο των εναλλακτικών λύσεων ως προς την κράτηση. 
  • Συμμετείχαμε και εκπροσωπήσαμε το Δίτκυο στην ηλεκτρονική εκδήλωση για την κράτηση μεταναστών και τις εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης, που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 
  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας για τα Παιδιά του Δρόμου, συμμετείχαμε στην εκπομπή του 1ου προγράμματος της Ε.Ρ.Τ. για την κατάσταση των παιδιών στο δρόμο. 
  • Συμμετείχαμε στην ομάδα εστίασης του έργου Ideal-M, που διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔΙΣ) της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το έργο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης και την παραπληροφόρηση σχετικά με το ταξίδι στην Ευρώπη και τις ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση στην Ευρώπη. 
  • Παραχωρήσαμε συνέντευξη στην Οργάνωση Defense for Children International Greece, ως μέρος του Έργου «Become Safe» (Κτίζοντας Προσπάθειες για Παιδιά σε Κίνηση στην Ευρώπη μέσω Συστημικών Προσεγγίσεων, Διευκόλυνσης και Εξειδίκευσης). 
  • Μαζί με άλλες 11 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών συνυπογράψαμε Κοινή Ανακοίνωση για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, με τίτλο: «Ερμηνεία σχετικών διατάξεων στη νομολογία του ελληνικού διοικητικού δικαστηρίου». 
  • Συμμετείχαμε στην πρόσκληση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για ακρόαση φορέων αναφορικά με το Σύμφωνο της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. 
  • Προχωρήσαμε στην έκδοση σύνοψης πολιτικής από κοινού με άλλες 22 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σχετικά με την Πρόταση Κανονισμού του Συμφώνου της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. 
  • Συμμετείχαμε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Eurochild. 
  • Εκδώσαμε Δελτίο Τύπου από κοινού με 39 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με τίτλο : “Ασφαλής” η Τουρκία, ανασφαλείς οι πρόσφυγες. 
  • Δημοσιεύσαμε Δελτίο Τύπου μαζί με 26 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με τίτλο : «Μεγάλη οπισθοδρόμηση στην ένταξη: Η περικοπή της βοήθειας στους αιτούντες άσυλο». 
  • Μαζί με άλλες 29 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών αποστείλαμε υπόμνημα στον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κοινοποιώντας τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής, τον Ειδικό Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών όσον αφορά τις προτεραιότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση στην Ελλάδα για τα παιδιά πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. 
  • Αποστείλαμε από κοινού με άλλες 23 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών επιστολή στις αρμόδιες αρχές σχετικά με τα ζητήματα στη μεταφορά παιδιών προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα δημόσια σχολεία. 
  • Ως μέλος του ACCMR και της επιτροπής για τα νομικά ζητήματα, αποστείλαμε επιστολή προς την Υπηρεσία Ασύλου και τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τα θέματα και τα προβλήματα που παρατηρήσαμε στο πεδίο ως προς την ανανέωση των δελτίων αιτούντος διεθνή προστασία και λοιπά νομικά ζητήματα. 
  • Ως μέλος της ομάδας εργασίας για τα νομικά ζητήματα από κοινού με 17 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που παρέχουν νομική υποστήριξη, αποστείλαμε επιστολή προς την Υπηρεσία Ασύλου και τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τα θέματα και τα προβλήματα που παρατηρήσαμε στο πεδίο ως προς την ανανέωση των δελτίων αιτούντος διεθνή προστασία και λοιπά νομικά ζητήματα. 
  • Μαζί με 20 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών δημοσιεύσαμε το Δελτίο Τύπου με τίτλο : «Αφγανιστάν: απαραίτητη η δημιουργία ασφαλών διαδρομών για τους πρόσφυγες». 
  • Συμμετείχαμε στην εκπαιδευτική συνάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης  στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους». 
  • Μαζί με 45 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών δημοσιεύσαμε έκθεση, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψουν τα σχέδια που προσβλέπουν στον περιορισμό και απαγόρευση της μετακίνησης των ανθρώπων που διαμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας αιτούντων διεθνή προστασία στην Ελλάδα. 
  • Από κοινού με 30 οργανώσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των ανθρώπων σε μετακίνηση, τα δικαιώματα του παιδιού και τα ψηφιακά δικαιώματα απευθύναμε ανοιχτή επιστολή στα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων καλώντας τα να αλλάξουν ριζικά την πορεία της μεταρρύθμισης EURODAC -βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα των αιτούντων ασύλου και των μεταναστών – και να προστατεύσουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο. 
  • Με τη συμμετοχή πολλών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών δημοσιεύσαμε κοινό Δελτίο Τύπου σχετικά με τη διαρροή (και μάλιστα από εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου) σε ηλεκτρονικό μέσω των ονομάτων παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγείο, ζητώντας από την Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της λαμβάνοντας συγκεκριμένα, άμεσα και αυστηρά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων κάθε παιδιού. 
  • Συνυπογράψαμε με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ανοιχτή επιστολή με τίτλο: «Άρνηση τροφής: αντί να λάβουν προστασία οι άνθρωποι πεινούν στο έδαφος της ΕΕ» που απευθύνεται στον Έλληνα Πρωθυπουργό, στον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων. 
  • Αποστείλαμε στην Επιτροπή LIBE, Κοινή Επιστολή υπογεγραμμένη από 24 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για την Ελλάδα, η οποία αναφέρεται α) στα pushbacks και στην ανάγκη για τη δημιουργία Ανεξάρτητου Μηχανισμού Παρακολούθησης των Συνόρων, β) στα νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις υφιστάμενες συνθήκες υποδοχής και προστασίας και γ) στην έλλειψη μακροπρόθεσμης ελληνικής στρατηγικής για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τη διευκόλυνση της ένταξης. 
  • Συνυπογράψαμε κοινή επιστολή μαζί με 33 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, σχετικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Πάπα Φραγκίσκου της Καθολικής Εκκλησίας, με στόχο να του θέσουμε τα ζητήματα στο πεδίο του προσφυγικού.   

Όλη η παραπάνω αναφερόμενη δράση μας το 2021 δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση των εργαζόμενών μας, την αμέριστη συμπαράσταση των εθελοντών μας αλλά και την υποστήριξη των…

UNHCR, UNICEF Greece Country Office, Stavros Niarchos Foundation, A.G. Leventis Foundation, Ath. K. Laskaridis Foundation,  Latsis Foundation, OPEN SOCIETY FOUNDATIONS, ROSA LUXEMBURG STIFUNG, ALSTOM Foundation, Respect for Greece, Van Leern Foundation, ΕΕΑ Grants, EUNIC, EUROPEAN COMMISSION, CocoMat, KN Group _ Design that works, Manos Backline Services, Ζαγόρι Φυσικό Μεταλλικό Νερό, Αpivita, Εβρίτικα Κελλάρια, PIN Communication, Περιφέρεια Αττικής, Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, Municipality of Athens, Embassy of the Netherlands in Greece, Embassy of Germany in Greece, ΥΠΠΟΑ, Μαζί για το Παιδί, Αθηναϊκά Θέατρα, Doctors of the world, ΔΕΣΜΟΣ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΠΕΨΑΕΕ, Δήμος Αθηναίων, Εθνικό Τυπογραφείο, Κολέγιο Αθηνών, Ελληνογαλλική Σχολή ‘Ευγένιος Ντελακρουά’, Σχολή Μωραΐτη, Σχολή Χιλλ, Ζέπος & Γιαννόπουλος Δικηγορική Εταιρεία, Τροβά – Οικονόμου – Κάρμου & Συνεργάτες (Δικηγορική Εταιρεία), Μεταίχμιο (εκδόσεις), Πατάκης (εκδόσεις), Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), Νομική Βιβλιοθήκη, Καραμολέγκος, Μπισκότα Παπαδοπούλου (Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε), Μύλοι Λούλη, Σκλαβενίτης, ΣΤΑΣΥ Α.Ε., Tribe, Leroy Merlin, BIC Greece, Συντεχνία του Γέλιου, Χ.Ε.Ν. Αθηνών, ACS (American Community School), AEK FC, Ολυμπιακός ΣΦΠ, BeMed, The Prince’s Trust, ALPHA BANK (ΕΚΕ ‘Μαζί’), ANYFION, Arla Foods, ACSAR FOUNDATION, Athenaum Intercontinental, AYRE SOLIDARIO ASOCIACION, BIC Violex S.A, Brunel University, Deree College, HIGGS, ΙΒΒΥ, Interamerican, Save the Children International, SIF, SOLIDARITY NOW, University of Edinburgh, Value Com. 

Θερμές ευχαριστίες σε όλους!